Tidningen har under våren kontaktats av läsare som anser att de själva eller personer i deras närhet blivit orättvist behandlade av Securitas personal på resecentrum. De upplever själva att de inte har stört ordningen, men har ändå fått tillsägelser eller ombetts att lämna vänthallen.
De exakta omständigheterna är inte klarlagda. Men faktum är att Strängnäs kommun har skärpt kontrollen för att komma till rätta med det stök som periodvis har präglat miljön i den relativt nyinvigda byggnaden.
– Det har varit ansträngt på resecentrum med olika gäng som har testat och sprängt gränserna för vad som är okej. Vårt nya resecentrum är påkostat och erbjuder hög komfort, vi kan inte ha en situation där kommuninvånare drar sig för att vistas där för att det känns kymigt, säger kommunens säkerhetschef Magdalena Lind.
Sedan ett par månader tillbaka anlitas inte bara väktare, utan också ordningsvakter från Securitas. Ordningsvakter utbildas av polisen och har utökade befogenhet. Instruktionen är att de ska upprätthålla tryggheten på resecentrum. Magdalena Lind känner inte till detaljerna kring enskilda fall, men litar på att Securitas agerar utifrån instruktionen från kommunen.
– Vi vill att det ska vara lugnt på resecentrum. Vilken taktik ordningsvakterna använder för att skapa det lugnet måste proffsen, de anställda väktarna och ordningsvakterna, få avgöra på plats. Men vi ställer tydliga krav på professionalism, proportionalitet och att de ska behandla alla lika, säger hon.
Var går gränsen?
– Det är en bedömningsfråga från fall till fall. Ja, vi har kanske en låg tolerans mot stökigt beteende och skadegörelse. Men samtidigt så har vi i Strängnäs haft en hög nivå av just den varan.
Kommunpolis Peter Sigurd konstaterar att det har varit lugnare på resecentrum sedan slutet av april. Han säger att insatser från olika håll – ordningsvakter och poliser på plats, och närvaro från kommunens socialtjänst vid ett par tillfällen – ger resultat. Men även årstiden spelar in.
– Nu kan det här klientelet som vi har sett i resecentrum och Präntaren vara utomhus i stället. Sån här problematik brukar återkomma framåt hösten igen. Jag säger inte att det blir så i det här fallet men erfarenheter från andra ställen säger att det brukar bli så, säger han.
Har ni märkt av en ökning av exempelvis skadegörelse på andra ställen, när den minskat på resecentrum?
– Vi kan inte se att det har ökat, men det där går i vågor. När skolorna stänger finns det en farhåga att rastlösa ungdomar ägnar sig åt en viss typ av brott. Men det är inte unikt för den här sommaren och det är något vi tar med oss i vår planering.
Tomas Takkula, Securitas arbetsledare i Strängnäs, vill inte kommentera artikeln. Han hänvisar till företagets pressavdelning, som återkommer med ett skriftligt svar:
– Ordningsvakter avvisar inte någon utan att det finns en orsak. Om någon har en tydlig händelse där något kan ifrågasättas är denne givetvis välkommen att skriva till oss eller polismyndigheten. Det blir mer konstruktivt, skriver Ronny Fredriksson.