Hög tid att bygga trygghetsboenden

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar. Framtida personalförsörjning, en åldrande befolkning, samt fler äldre med nya behov av stöd och service är några punkter som berörs i en ny rapport.‒Vi är i stort behov av trygghetsboenden, säger socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S).

Socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S).

Socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S).

Foto:

Övrigt2017-02-03 17:21

I revisions- och rådgivningsföretaget KPMG:s rapport om kommunens beredskap för äldreutveckling och äldreomsorg identifieras en rad utmaningar för de kommande åren. Uppdraget ingår i revisionsplanen för 2016 och syftet är att granska kommunens beredskap för den framtida befolkningsutvecklingen och behovet av insatser för äldre. En av utgångspunkterna i rapporten pekar på att Sverige har en av världens äldsta befolkningar. År 2020 beräknas en miljon svenskar vara 75 år eller äldre, vilket är en fördubbling av denna åldersgrupp sedan 1970.

I Strängnäs kommer rekryteringsbehovet stiga då andelen äldre ökar och en del pensionsavgångar väntar. Inom de närmaste fem åren beräknas 70 undersköterskor och vårdbiträden inom socialkontoret att gå i pension.

‒Kompetensförsörjningen inom äldrevården är och blir en av våra stora utmaningar. Vi vill ha bra och utbildad personal och där slåss vi mot andra kommuner som har samma behov som vi, säger socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S).

Hon hoppas på att Strängnäs nycertifierade vård- och omsorgscollage ska få fler att vidareutbilda sig inom yrkesgrenen.

‒Det är ett sätt för oss att tackla utmaningen, säger hon.

KPMG:s rapport ger överlag ett gott betyg till socialkontorets kunskap och beredskap på vad den framtida äldreutvecklingen kan innebära för Strängnäs kommun. Vad de efterlyser är mer konkreta åtgärder för att så snart det går bygga trygghetsboenden. Trots att det uttalade målet redan sedan 2010 har varit att ha trygghetsboenden i samtliga kommundelar finns det ännu inte något i drift.

‒Vi är i stort behov av trygghetsboenden och det är vi medvetna om. Det är med i vår majoritetsförklaring att ha sådana i alla våra kommundelar.

Det tidigare äldreboendet Solvändan i Mariefred, som kommunen sålde till en privat aktör, är det som ligger närmast att förvandlas till trygghetsboende.

‒Ja, Mariefred är på gång och där är det tänkt att det ska finnas 40 lägenheter i hyresform, klara för inflyttning till slutet av 2018. Åker styckebruk är delvis på gång med planer på 10–20 lägenheter intill Riagården. I Stallarholmen tittar vi på lämplig mark för att bygga trygghetsboende, men i Strängnäs har vi ännu inte någon utpekad mark. Planerna finns men tyvärr går det för långsamt. Det är detaljplaner som ska göras om och det tar tid, säger Monica Lindell Rylén.

Trygghetsboende

Trygghetsboende är till för äldre som är för friska för äldreboende men som önska mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem.

Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghetsboende. Du köper eller hyr din bostad på eget initiativ.

Till skillnad från äldreboenden ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård. I trygghetsboendet är det krav att bostäderna ska vara funktionellt utformade, att boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider och samvaro, hobby och rekreation, samt personal på angivna tider.

Källa: seniorval.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!