‒Inriktningen är att en ny byggnad ska finnas på plats i början av 2018. Det återstår mycket arbete och analys kring vad byggnaden ska innehålla men redan nu har vi en rad intressanta verksamheter som skulle passa bra.
Så sa Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande i mars 2015. Men så blir det inte.
‒När det beslutet togs hade man 2018 som ambition, det som var det ultimata om allt skulle falla på plats, säger Claes Brunius, affärsutvecklare på Statens fastighetsverk.
I verkligheten har allt inte fallit på plats. Myndigheten har många planerade byggprojekt på sitt bord, och samtidigt hårda krav på sig från regeringen att nybyggen måste vara ekonomiskt bärande. Den gamla ladugården drog förvisso inte in så stora summor i hyresintäkter, men den var samtidigt förhållandevis billig i drift. Att bygga en ny kungsladugård skulle kräva en stor investering, både från staten och från de framtida hyresgästerna. Om regeringen ska säga ja till att återuppbygga kungsladugården måste det vara klart vad den ska innehålla, och hur verksamheterna ska bära sig.
‒Vi måste hitta hyresgäster som är beredda att stå för kostnaderna för den inredning de kräver för sin verksamhet. Vi bygger själva skalet men om du vill göra ett hotell, en restaurang eller en utställning eller så krävs det dyra investeringar. Det måste våra hyresgäster kunna betala. Men det viktiga är egentligen att vi ser att det finns en långsiktig möjlighet för dem att skapa intäkter, att det kommer tillräckligt med folk till deras publika verksamheter.
Claes Brunius tror att det bästa blir en blandning av flera olika typer av verksamheter som lockar besökare tillsammans. Han har redan lämnat ett förslag på verksamheter till Strängnäs kommun, för att kommunen nu måste säga sitt om saken.
‒Strängnäs kommun har bollen. Vi har sagt hur vi tror att det behöver se ut. Nu är det upp till kommunen att tillsammans med intressenter presentera en väl underbyggd investerings- och driftskalkyl.
Finns det någon ny prognos för när den nya kungsladugården kan vara klar?
‒Vi kan vi inte lägga en tidsplan innan vi har tagit ett beslut att vi ska bygga och kan gå till regeringen och be om att få göra det.
Det är samma sak med kostnader, berättar han. Inledningsvis gjordes det en kalkyl, men den gäller inte heller längre.
‒Om vi inte vet vad det är som ska vara i, så vet vi inte heller hur det måste se ut ur säkerhetssynpunkt. Det är ingen större idé att räkna och kalkylera vad det kommer att kosta om vi inte vet vad vi ska ha för verksamheter, säger Claes Brunius.
I Mariefred finns stiftelsen World children's prize som har uttryckt ett önskemål om att få bygga ett besökscenter i den nya kungsladugården. Stiftelsen har också börjat samla in pengar till det. Jacob Högfeldt (M), ordförande i kommunstyrelsen, är positiv till den idén.
‒Det är det spår vi jobbar efter. Det är inte en fråga som kommunen äger, men vi är stora anhängare av att bistå, säger han.
I kommunens vision får ett Word children's prize house också sällskap av ett museum.
‒Vi har haft samtal med Nationalmuseum om en utvidgning av den porträttsamling som visas upp på Gripsholms slott, säger Jacob Högfeldt.
Just nu hjälper kommunen till med att ta fram affärsplaner och säkerställa att verksamheterna kan bli lönsamma. Om det visar sig att någon inte kan eller vill flytta in i den nya kungsladugården, finns ingen plan B. Då skjuts bygget upp på framtiden tills det finns nya aktörer. Men det får ta den tid det tar, tycker Jacob Högfeldt.
‒Vi ska försöka hitta ett hållbart koncept, det är det viktigaste.
Något kommunalt stöd eller bidrag till verksamheter i en ny kungsladugård finns inte planerad.
På onsdagen häktades två personer misstänkta för att ha anlagt branden 2014. Statens fastighetsverk har avböjt att kommentera häktningen utan avvaktar polisens fortsatta arbete.