Ingvar, 74, förklarades död av Svenska kyrkan

Strängnäs domkyrkoförsamling antog att Ingvar Holm var död och skickade ett brev till hans änka. Men han är livs levande – och upprörd över att information om så känsliga saker som gravrättsinnehav efter dödsfall inte dubbelkontrolleras.

Jörg von Bothmer är kyrkogårds- och fastighetschef inom Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.

Jörg von Bothmer är kyrkogårds- och fastighetschef inom Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.

Foto:

Övrigt2018-03-12 05:00

Inga-Lena Holm i östgötska Brokind fick i fredags ett brev från Strängnäs domkyrkoförsamling. Där stod att dödsboet efter hennes make, den enligt brevet avlidne Ingvar Holm, inte kunde vara gravrättsinnehavare. En blankett var bifogad, så att Inga-Lena Holm kunde ansöka om att ta över gravrätten för Ingvar Holms föräldrar, som har sin sista vila på stora kyrkogården i Strängnäs.

Men Ingvar Holm lever i högsta grad.

– Vi blev bestörta. Det känns märkligt och kränkande att någon dragit slutsatsen att jag är död och agerat utifrån det. Särskilt som det är Svenska kyrkan det handlar om. Jag vill tro att de verkar seriöst, säger Ingvar Holm.

Han ringde direkt till handläggaren, men fick först på måndagen tala med kyrkogårds- och fastighetschefen Jörg von Bothmer. Vid en uppdatering hade det uppstått ett fel i det datorsystem som hanterar gravrätterna, berättar Jörg von Bothmer för tidningen, men nu har leverantören åtgärdat felet.

– Sånt här får bara inte hända, det är oerhört olyckligt och pinsamt för oss.

Gravrättssystemet är kopplat mot folkbokföringen, berättar Jörg von Bothmer. Församlingsmedlemmar som avlider har personalen koll på, men för att få information om avlidna gravrättsinnehavare som bor utanför församlingens gränser görs en sökning i systemet en gång per månad. Av någon anledning blev det träff på Ingvar Holm den här gången.

– Programmet angav att personen var avliden, så då skickade vi ut brevet. Vi litar på systemet. Det måste vi göra, hela samhället är ju uppbyggt på sådana system, säger Jörg von Bothmer.

Från och med nu kommer två personer att vara inblandade i framtida brevutskick om nya gravrättsinnehavare efter dödsfall. De ska kontrollera uppgifterna mot ett annat system, som också det är kopplat till folkbokföringen. Någon extern koll blir det inte.

– Nej, utan det gör vi för att säkerställa att den mänskliga faktorn inte ska ställa till det, det är ju något som det också finns risk för. Men vi måste lita på datorsystemen och det är oerhört olyckligt att det kan bli sådana här fel, säger han.

Det är något som Ingvar Holm är kritisk till:

– Jag har jobbat med datorsystem i hela mitt yrkesliv och jag vet att det aldrig blir bättre än de uppgifter man matar in i systemet. Man får inte blint förlita sig på datorer. När det handlar om så här känsliga saker så borde rutinen innehålla en extracheck vid sidan om systemen. De som antas vara döda måste verkligen vara det innan man skriver till deras efterlevande.

Gravrättsinnehavare

Rätten till en gravplats kallas för gravrätt.

Släkt eller personer med nära anknytning till den avlidna, eller till annan som har gravsatts i samma grav, kan bli gravrättsinnehavare. Gravrätten kan också överlåtas genom ett förordnande till släkt eller annan med nära anknytning till gravrättsinnehavaren.

En rättighet för gravrättsinnehavaren är att bestämma vem som ska gravsättas inom gravplatsen. Vid full gravrätt är det också en rättighet att bestämma hur gravanordningen, till exempel gravstenen, ska se ut.

Att se till att gravplatsen hålls i ordnat och värdigt skick är en skyldighet.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!