Jorden runt på Tosterön – en miljon barn marscherade för en bättre värld

Till år 2030 ska fred, jämlikhet och rättvisa öka – och fattigdom, hunger och övergrepp minska. Så ser FN:s globala mål ut. Världens ledare har skrivit under – och världens barn kräver att de agerar.

Foto:

Övrigt2019-04-01 16:07

Sverige ska vara ledande i genomförandet av Agenda 2030. Så säger regeringen som spikat en handlingsplan för att se till att det blir så, på hemmaplan och globalt.

Världen över får allt fler barn möjlighet att också engagera sig i sin framtid, exempelvis via den globala och Mariefredsbaserade stiftelsen World's children's prize.

Ett sätt att konkret manifestera sitt engagemang och göra sina röster hörda – lokalt och globalt – är Jorden runt-loppet för en bättre värld.

Det genomfördes i år den 1 april och totalt deltog upp till en miljon barn – bland annat på mellanstadiet på Strängnäs Montessoriskola på Tosterön, där eleverna engagerade sig till knopp och kropp.

Inför dagen hade de fått formulera hur de, kopplat till de globala målen, vill bidra till en bättre värld och skapa banderoller med vad de tycker är extra viktiga budskap.

På måndagsmorgonen samlades de så på skolgården, där de formade en kedja och famnade moder jord. Den illustrationen förmedlade läraren Marie Waldebring i ett litet tal om dagen och dess syfte, och om vikten av att hålla både kroppen och tankarna i rörelse.

"Kämpa för de globala målen!" stod det på en banderoll som bars fram av fjärdeklassarna Emma Andersson och Linnéa Ramsell.

Känns det viktigt att vara med i dag?

– Man känner sig lite mer pepp att det kommer att kunna funka, när man är med själv, säger Linnéa Ramsell.

Efter samlingen tågade alla barn till en skogsslinga i närheten, där det tre kilometer långa skridskoåkaren Johan Röjler, som berättade om de olympiska värderingarna och vikten av att arbeta tillsammans för de globala målen.

Om World's children's prize och de globala målen

70 000 skolor och miljoner barn har ställt sig bakom World's children's prize.

Stiftelsen har beskyddare som Malala Youzafsai, den bortgångne Nelson Mandela, drottning Silvia, Desmond Tutu och Sveriges statsminister.

Sedan starten år 2000 har 42 miljoner barn stärkts som förändrare (changemakers) genom WCP-programmet, världens största årliga utbildningssatsning om barnets rättigheter och demokrati. I Sverige deltar årligen omkring 30 000 barn och deras lärare.

Världens länder har genom FN kommit överens om att uppnå 17 globala mål till år 2030, för att minska den värsta fattigdomen, ojämlikhet i och mellan länder och för att lösa klimatkrisen.

Jorden runt-loppet för en bättre värld handlar särskilt om målen 5 (för flickors lika rättigheter), 10 (för jämlikhet) och 16 (för rättvisa och fred).

Källa: World's children's prize

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!