KD riskerar att gå miste om partistöd

Kristdemokraterna i Strängnäs kommun missade att skicka in sin skriftliga redovisning i tid. Nu kan partiet bli utan partistöd för 2018.‒Det kan påverka valrörelsen, säger gruppledaren Catharina de Geer.

Catharina de Geer (KD) tar på sig att partiets redovisning av vad partistödet använts till skickades in för sent.

Catharina de Geer (KD) tar på sig att partiets redovisning av vad partistödet använts till skickades in för sent.

Foto:

Övrigt2017-09-11 06:38

År 2014 uppdaterades kommunallagen med nya regler för redovisning av partistöd. Nu kan kommunerna ställa hårdare krav på att partierna ska redovisa vad pengarna går till. Varje kommun har ett eget reglemente, och i Strängnäs ska varje parti lämna in en skriftlig redovisning senast den 30 juni för föregående år. Syftet är att säkerställa att pengarna går till "att stärka partiets ställning i Strängnäs kommunala demokrati". Den 30 juni hade samtliga partier i Strängnäs kommun lämnat in sin redovisning, utom Kristdemokraterna. Deras papper lämnades in först den 14 augusti, en och en halv månad senare.

‒Orsaken till det hela var tekniska skäl. Jag fick en påminnelse skickad till min mejl, men en lastbil hade kört ner ledningarna på Aspö där jag bor. Jag kom inte åt mejlen under åtta veckor, säger Catharina de Geer, gruppledare för partiet.

Hon tycker att kommunen borde ha hört av sig på flera sätt när sista datumet närmade sig och det stod klart att Kristdemokraternas redovisning fortfarande saknades.

‒ Man hade kunnat lyfta på luren och ringa, säger hon.

Men ska inte varje parti kunna hålla reda på sånt här även utan påminnelser?

‒Jo, men det här är nytt för oss. Redovisningskravet har inte funnits så länge. Jag är också ny som gruppledare och vi har en ny ordförande, säger hon.

Efter semestern upptäcktes missen och papprena skickades in. Catharina de Geer hoppades att det skulle gå bra ändå.

Men när redovisningarna skulle godkännas i kommunstyrelsen i slutet av augusti ville de andra ledamöterna inte släppa igenom den, eftersom den hade lämnats in för sent. Därmed riskerar Kristdemokraterna att bli utan partistöd för 2018, om inte kommunfullmäktige fattar ett annat beslut i frågan på måndag den 25 september.

‒Kommunen kan se mellan fingrarna på det här om man vill, och ta hänsyn till den mänskliga faktorn, säger Catharina de Geer.

På kommunstyrelsesammanträdet var det bara Strängnäspartiet som höll med och yrkade att Kristdemokraterna skulle få sina pengar.

‒Jag anser att ett satt datum bör hållas, säger Jacob Högfeldt (M).

Ingrid Fäldt (S) håller med, men tycker samtidigt inte att det var ett lätt beslut att fatta.

‒Personligen tycker jag att det var ett svårt beslut. Jag tycker jättesynd om Catharina de Geer men regler är ju regler. Vårt beslut kan också bli ett prejudikat i framtiden om något liknande händer igen, säger hon.

Förra året fick flera av partierna anmärkningar på sina redovisningar; de var ofullständiga och i vissa fall sena. Då var systemet nytt, och partierna tolkade reglerna på olika sätt. Kommunstyrelsen gjorde därför undantag och beviljade därför alla partier som lämnat in sin redovisning stöd trots allt. Det enda parti som inte fick några pengar var Mariefredspartiet, som lämnade in sin redovisning precis innan fullmäktiges möte.

‒Förra året var lite av ett prövoår. Nu är riktlinjerna tydligare, säger Ingrid Fäldt.

Catharina de Geer säger att hon nu har lärt sig en läxa och att det inte kommer att missas igen. Men om partiet inte beviljas några pengar på måndag, kommer valrörelsen att påverkas.

‒Då blir det inte någon valstuga utan ett valparasoll som vi får stå under på torget. Det här är en tredjedel av vår valbudget, säger hon.

Om inte kommunfullmäktige ändå godkänner redovisningen på måndag tänker hon överklaga till Förvaltningsrätten.

Så mycket får partierna om året 2015–2018:

Strängnäs kommun delar ut partistöd till de partier som finns representerade i kommunfullmäktige. Utbetalningen sker en gång om året. Hur mycket varje parti får baseras på hur många platser partiet har i kommunfullmäktige, med andra ord hur många som har röstat på dem. Ju fler platser, desto mer pengar får partiet.

Centerpartiet: 75 077 kronor

Kristdemokraterna: 42 514 kronor

Liberalerna: 42 514 kronor

Mariefredspartiet: 26 232 kronor

Miljöpartiet: 75 077 kronor

Moderaterna: 286 741 kronor

Socialdemokraterna: 237 895 kronor

Strängnäspartiet: 42 514 kronor

Sverigedemokraterna: 107 641 kronor

Vänsterpartiet: 58 795 kronor

Partierna måste inte göra av med allt under innevarande år utan kan spara dem till senare, vilket många också har gjort. Under 2016 gjorde till exempel Strängnäspartiet inte av med en enda krona, utan sparade pengarna för att använda dem i valrörelsen 2018. Liberalerna använde dock varenda krona.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!