Khaled förstår flyktingars frustration

På lördag åker Khaled Adabaniyan från Flen till Jordanien för att träffa flyktingar från Syrien. Han ingår i en delegation från Migrationsverket som ska förbereda 200 flyktingar inför flytt till Sverige.

Övrigt2013-11-08 12:12

Khaled Adabaniyan arbetar till vardags på Migrationsverkets förvar i Flen. Han jobbar med de asylsökande som vill återvända till sitt hemland. Det är sista ledet av asylprocessen och därför har han koll på hela asylprocessen från början till slut. Det är tack vare arbetet på förvaret som Khaled Adabaniyan nu har fått ett spännande uppdrag.

— Förvaret i Flen har kompetens och flexibilitet att utföra uppdrag som ges av riksdag och regering, säger han.

På lördag åker Khaled Adabaniyan till Amman i Jordanien med en delegation från Migrationsverket. FN:s flyktingorgan, UNHCR, har registrerat drygt 200 flyktingar från Syrien som ska komma till Sverige för så kallad vidarebosättning. Dessa flyktingar bor i dag i läger.

Flyktingarna ska få asyl i Sverige och Migrationsverkets uppgift är att utreda vilken flyktingstatus människorna ska ha i Sverige. Många av människorna kommer sedan att komma till Sverige innan jul och har då redan en kommunplats.

Khaled Adabaniyan är ansvarig för Sveriges program. Han ska ge flyktingarna information om Sverige och förbereda dem inför flytten.

— En del kan ha bilden av att de kommer till ett paradis. Men de måste förstå att de måste gå upp på morgnarna. I Sverige passar man tider, män och kvinnor går till skolan och barn lämnas på dagis.

Han förklarar vidare att det kan bli en stor kontrast att få vidarebosättning i en norrländsk kommun.

— De kommunerna har bra mottagande. Ett problem är att flyktingarna känner ensamhet och tomhet och vill flytta till vänner i invandrartäta områden.

Khaled Adabaniyan ska förklara hur Sverige ser ut.

— Så att de till exempel inte tror att det råder undantagstillstånd om de kommer till Flen och allt är tyst och stängt efter klockan sex på kvällen.

Han säger också att han ska svara på alla frågor de har och ta hål på fördomar som finns om Sverige.

Khaled Adabaniyan har också en egen bakgrund som innebär att han har förståelse för hur de flyktingar han ska möta känner. Khaled Adabaniyan kommer från Irak och har själv levt i flyktingläger år 1980. Han flyttade till Syrien och studerade sedan i dåvarande Sovjetunionen. Men efter studierna var det omöjligt för honom att återvända till Irak eftersom han hade varit politiskt aktiv. Khaled Adabaniyan sökte asyl i Sverige och fick det 1988 och bor och jobbar sedan dess i Flen.

— Självklart har jag nytta av att själv ha varit flykting. Jag förstår vilken stor frustration flyktingar upplever och hur de känner besvikelse på världen.

Konflikten i Syrien har utvecklats till 2000-talets hittills största flyktingkris.

— De som kommer till Sverige är en droppe i havet. Vi tar emot 200 av 2 miljoner flyktingar som befinner sig i grannländerna Turkiet, Jordanien, Libanon och Irak. Men det känns bra att kunna hjälpa en del. Jag brinner för det här, säger Khaled Adabaniyan.

Hur känns det inför resan?

— Det känns mycket spännande. Det här är den mest spännande uppgift jag har fått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om