I samband med att exploateringen av detaljplanen Jagbacken 2 i Läggesta påbörjas ska samtliga fastigheter inom området anslutas till den kommunala vatten- och avloppsanläggningen, VA. Anslutning till nätet i ett så kallat utökat verksamhetsområde är obligatoriskt och varje fastighetsägare har, efter beslut av Strängnäs kommunfullmäktige, skyldighet att betala för detta.
För en månad sedan fick Jan-Erik Rehnström och hustrun Marie-Louise Ramevik, som bor längs Brostugevägen, brev från Sevab. De informerades om att deras fastighet ligger inom verksamhetsområdet och att de därmed omfattas av en avgiftsskyldighet för VA.
‒Min släkt har bott här sedan slutet av 1890-talet. Sedan 1971 har vi har enskilt avlopp med godkänd trekammarbrunn, samt egen brunn med utmärkt vatten, säger Jan-Erik Rehnström.
Vem har de här pengarna? Jag kan inte skaka fram närmare en halv miljon.
Jan-Erik Rehnström
Han är kritisk till Sevabs krav på att de ska behöva ansluta sig till kommunalt vatten- och avlopp och han tycker att själva anläggningsavgiften är orimlig.
‒Kostnaden för det hela är på tok för hög. Flera poster i avgiftsspecifikationen känns som rent hitte på. Det är en vansinnig prislapp för att ansluta sig till kommunens VA, säger Jan-Erik Rehnström.
För deras del vill Sevab ha 254150 kronor för att bygga ledning fram till tomtgränsen. Därefter får varje fastighetsägare själv ansvara för dragning av ledningar på sin egen tomt. Jan-Erik Rehnström, vars hus ligger på en bergig tomt, räknar med att det kommer att kosta minst 200000 kronor till för det arbetet.
‒Vem har de här pengarna? Jag kan inte skaka fram närmare en halv miljon och jag är uppriktigt tveksam till att jag skulle få låna till beloppet. Det känns dessutom som att det handlar om pengar som jag i så fall ger bort till kommunen, säger han.
Jan-Erik Rehnström är också kritisk till hur anslutningstaxan beräknas för olika fastighetsägare. Han tycker att det är fel att en fastighet med större kvadratmeter yta får en högre taxa även om det inte medför mer arbete för kommunens entreprenörer.
‒Varför ska den som har en större tomt betala mer för arbetet som sker på utsidan av tomtgränsen? Det måste rimligtvis vara samma kostnad, resonerar Jan-Erik Rehnström.
Vad tycker ni om att det byggs så mycket i Läggesta?
‒Vi har egentligen inget emot att området byggs ut, men prislappen som vi fått presenterad för att ansluta oss till kommunens nät är orimligt hög. Att vägarna i området rustas och blir bättre är däremot bara snack. Det vi efterlyser är bättre information från kommunen. Det är så kort varsel med allt. Vi fick brev från Sevab i december och nu har de redan satt i gång. Det är så lätt att kommunicera nuförtiden, men det känns som vi har blivit överkörda.
Hur skulle du vilja ha det i stället?
‒Helst av allt vill vi inte ha någon ändring alls. Det känns bara onödigt, speciellt när vi har fungerande vatten och avlopp. Jag tycker att markexploatören, som håvar in pengarna för tomtförsäljningarna, skulle vara med och finansiera VA-utbyggnaden. Kanske inte hela kostnaden, men i alla fall delar av den. Det är ju inte vi, befintliga fastighetsägare, som bett om en förändring av området.
Jan-Erik Rehnström hade gärna sett att det gick att förhandla med kommunen i fråga om anslutningen till vatten- och avlopp, både vad gäller kostnaden och tidsaspekten.
‒Det här är för viktigt för att räkna ut schablonmässigt efter tomtens kvadratmeteryta. Det är alldeles för trubbigt beräknat och kostnaden är rent ut horribel, säger Jan-Erik Rehnström.