Kommunens regler

Att reglerna för fritids skiljer sig åt mellan kommuner, är något som en nyinflyttad småbarnsfamilj har fått erfara.Barn- och utbildningsnämndens ordförande lovar att reglerna ska diskuteras.

Emma Malm säger att hon hade sett fram emot att få ta det lugnt, ta hand om barnet och få tid att vara en bra mamma. "I stället känns det som jag inte gör annat än att åka bil fram och tillbaka för att anpassa hela livet efter kommunens regler", säger hon.

Emma Malm säger att hon hade sett fram emot att få ta det lugnt, ta hand om barnet och få tid att vara en bra mamma. "I stället känns det som jag inte gör annat än att åka bil fram och tillbaka för att anpassa hela livet efter kommunens regler", säger hon.

Foto:

Övrigt2017-09-19 06:25

För ett halvår sedan flyttade 27-åriga Emma Malm till Åkers styckebruk med sin man och två döttrar. Att bo i en lugnare miljö, med färre bilar och fler träd i närheten, gjorde att paret valde den lilla bruksorten framför ett liv i Tumba i Botkyrka kommun. För sex veckor sedan kom en lillasyster till världen – men den här föräldraledigheten har hittills inte blivit som Emma Malm föreställt sig.

‒Det är lika stressigt nu som när jag jobbade, säger hon.

De två äldre döttrarna går i förskoleklass respektive första klass på Åkerskolan. De slutar klockan 13 respektive 13.40 om dagarna – och eftersom Emma Malm är föräldraledig har ingen av dem, enligt kommunens regler, rätt till att gå på fritids.

Jag tar med mig spädbarnet och hämtar femåringen klockan ett. Vi åker hem, hinner vara hemma i ungefär en kvart, sedan åker vi tre och hämtar sjuåringen.

Att reglerna skiljer sig åt mellan olika kommuner var inget som familjen hade i åtanke när de flyttade till Strängnäs kommun.

Emma Malm frågade skolan om minstingen kunde få vara på fritids i ungefär en halvtimme, så att hon kunde hämta båda samtidigt. Svaret var nej, med hänvisning till kommunens regler.

‒Skolan sa att jag fick vänta på skolgården om jag ville. Då blev jag faktiskt upprörd. 40 minuter är jättelång tid för en femåring att bara vänta, och hur skulle det fungera i regn eller storm? Samtidigt är 40 minuter för kort tid för att hinna gå och fika, exempelvis.

Emma Malm hörde av sig till kommunen och fick svaret att det är en politisk fråga. När tidningen kontaktar Maria Antropowa Ehrnfelt (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, lovar hon att ta med sig frågan till sitt parti för diskussion:

‒Det vi har pratat om tidigare är antalet timmar i förskola, vi tillämpar 15-timmarsregeln men många andra kommuner har fler timmar än vi har. Just fritids har vi inte diskuterat, men det ska vi göra nu. Vi vill vara en attraktiv kommun med större inflyttning, då är barnomsorgen en viktig fråga.

I hopp om att bara behöva åka till Åkerskolan en vända per eftermiddag har Emma Malm ansökt om skolskjuts för äldsta barnet. Men avståndet är inte så pass långt att hon tror att skjutsen kommer att beviljas. Tills vidare fortsätter hon det hon själv kallar för ett evigt pusslande.

‒Jag tar med mig spädbarnet och hämtar femåringen klockan ett. Vi åker hem, hinner vara hemma i ungefär en kvart, sedan åker vi tre och hämtar sjuåringen. Jag tvångsammar bebisen innan vi åker för att det inte ska uppstå en paniksituation under tiden. Femåringen har flera gånger sagt "ta det lugnt, mamma, inte stressa". Det är sorgligt. Det är inte så jag vill uppfattas av mina barn. Jag förstår inte hur kommunen tänker. Hur fan ska man orka?

Två kommuner, olika regler

Botkyrka: "Ditt barn kan gå på fritidshem under den tid du som förälder arbetar eller studerar. Även om du är föräldraledighet för yngre barn eller aktivt söker arbete är föräldraledig ska genast säga upp platsen", och samma sak gäller vid arbetslöshet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!