Ett bra tal ska beröra. Det säger Tuva Arousell i klass 6B, som ägnat de senaste veckornas svensklektioner åt att slipa på det tal som hon framförde på tisdagsförmiddagen.
Och nog berörde hennes tal, som handlade om att flytta från sin hemstad och börja om på nytt på ett annat ställe.
‒Vet du hur det är att vara jätteglad samtidigt som man är jätteledsen? frågade hon retoriskt i inledningen av sitt tal.
Hon berättade först om uppväxten "i landskapet där man säger 'pärer' i stället för potatis, där det finns stora hälsingegårdar och där det finns en stad som Hudiksvall"; sedan om samtalet med föräldrarna som skulle förändra hennes liv. Familjen skulle flytta – till Mariefred.
‒Även om man får det bra dit man flyttar så är det fortfarande ens hemstad, eller ens hemland, avrundade hon.
Hon var en av fem elever som framförde sitt tal under tisdagsförmiddagens lektion i svenska. Projektet Tala som Ted har nu pågått i omkring fyra veckor, med inspiration från de internationella konferenserna där "idéer värda att sprida" framförs av olika föredragshållare.
‒En muntlig redovisning ingår i nationella provet. I höstas skulle eleverna prata om en person de beundrade och då var det många som tyckte det var svårt och väldigt pirrigt. Då kände jag som lärare att det där är något som vi måste jobba med, säger Susanne Skoog.
Hon berättar om ett tals olika delar; att skapa nyfikenhet, ge en bakgrund, komma till kärnan och därefter leverera en slutkläm. Hennes elever har nu haft i uppdrag att skriva och framföra ett tal om en upplevelse som påverkat dem. På tisdagens lektion berättade Klara Sundgren om sina upplevelser av föräldrarnas skilsmässa, Hedvig Arakangas talade om hur det var när hon förlorade en släkting, Max Steiner Lundgren pratade om framgångarna med sitt hockeylag och Leo Törnqvists tal handlade om sorgen efter ett husdjur.
Elevernas tal ska så småningom filmas och läggas ut på Youtube.