– En observant medborgare hörde av sig hit då han ville förhindra risker på anläggningen, säger Emanuel Aldén, inspektör på Elsäkerhetsverket.
– Ärendet var inte prioriterat men behandlades skyndsamt, tillägger han.
Privatpersonen som mejlade en redogörelse och även bilder från Kungstornet tryckte på att det vare en farlig installation.
– Jag gick förbi där nyligen tillsammans med en kamrat som är elektriker. Jag själv är dessutom intresserad av el, säger anmälaren Linus Andersson.
Det han mest ondgjorde sig över var öppna urtag, silvertejp, spännband och sladdar i en salig röra.
– Värre än en budgetlösning, anser Linus Andersson.
Han anmälde saken till Strängnäs kommun och blev kort senare uppringd av Rolf Wallinder.
– Det var ett märkligt samtal. Jag fick inget gehör för min kritik, i stället pratade Wallinder bara om hur bra Kungstornet är. Och visst, jag har ingenting emot byggnaden i sig. Det är ett fantastiskt initiativ, men här var jag orolig för människors säkerhet.
Stefan Waltersson på Strängnäs elmän har samarbetat med Rolf Wallinder kring Kungstornet.
Men den 4 januari fick han i uppdrag av Elsäkerhetsverket att koppla ur strömmen – vilken hämtas från en lyktstolpe på den kuperade gångstigen nedanför tornet.
– Då såg jag att någon obehörig hade brutit på locket (vilket föranlett nämnda polisanmälan, vår anm.). Sedan gjorde jag kabeln strömlös.
Vad har du för synpunkter på Linus Anderssons kritik kring sladdarna i tornet?
– Här har en fjäder blivit till en höna. Det handlar om 12 volt, inte 220. Det är ungefär som en LED-belysning hemma i din trädgård så här kring juletider. Sen kan jag hålla med om att det inte sett så roligt ut.
Den kabel som har förbundit tornet med nämnda lyktstolpe håller i skrivande stund (torsdag förmiddag) på att grävas ner i marken.
– Nu går det undan, säger Rolf Wallinder som skickat ett mejl till Linus Andersson och tackat för att han "satt igång händelsekedjan".
– Men mycket som stod i hans anmälan var osant – han är ute och seglar. Linus hade rätt angående kabeln på marken, men elledningarna på tornet är inte livsfarliga. Det verkar som att han har varit uppe där och undersökt saken, vilket är förbjudet eftersom vi pratar om en byggarbetsplats, tillägger Wallinder.
Nu hoppas "Kungstornets pappa" att få bjuda Linus Andersson på lunch för att reda ut missförstånden.
Sladdarna som ser till att tornet lyses upp ska ersättas av en permanent elanläggning.
Då kommer Strängnäs elmän åter att kopplas in.
– Den nuvarande provisoriska lösningen ligger Rolf Wallinder själv bakom, konstaterar Stefan Waltersson.
Enligt Emanuel Aldén behöver Kungstornet, som är en ideell förening, inte frukta några repressalier eftersom man lovat att åtgärda problemen.
För övrigt sker en slutbesiktning av själva tornet under nästa vecka. Sedan ska det så småningom skänkas till Strängnäs kommun – ett gåvobrev är under produktion.
– Om inte elarbetet utförts på ett korrekt sätt så blir det ingen belysning i framtiden, säger Krister Pihl på kommunens teknik- och servicekontor.
Några slutkord från Linus Andersson:
"Det glädjer mig att det åtgärdas skyndsamt, det var mitt syfte med anmälan, att låta behöriga elektriker åtgärda detta så att ingen blir skadad och så att vårt fina fantastiska torn lyser igen i mörkret. Det är tråkigt att det smutskastas tillbaka att jag far med osanning. Att man gör ”en höna av en fjäder” istället för att bara åtgärda det omedelbart. Men alla kan ta del av bilderna som finns uppladdade i gruppen Elfel och se 220V-elkopplingarna med silvertejp och lösa uttag och göra egen bedömning vad som är sant. En byggarbetsplats ska även vara skyltad och avspärrad från allmänheten, något som inte existerar i dag".
Rolf Wallinder vidhåller att platsen är avspärrad och han är besviken över det som han anser är falska anklagelser.
– Det är en massa trams. Jag är less på det. En sån här dag är det inte alls kul att jobba med Kungstornet, förklarar han.