Det blir åtta år bakom galler för den man i 40-årsåldern, som Jacob Högfeldt skärrades av händelsen, och uppsökte vårdcentral när han som en följd av händelsen upplevde stickningar i sina händer.
I höstas dömde tingsrätten mannen för sammanlagt 20 fall av olaga hot. Sex av åtalspunkterna ogillades, då det inte gick att bevisa att hotbreven har kommit till adressaternas kännedom. Så är fallet med exempelvis statsminister Stefan Löfven, som inte själv öppnade brevet.
Hovrätten bedömer nu att 18 av de 20 fallen ska bedömas som grovt olaga hot, i stället för hot av normalgraden, och det är det som gör att fängelsestraffet blir ett år längre.
"Även ofarliga pulverbrev /.../ kan påverka samhällets funktionssätt och kan störa verksamheter som blir utsatta. Att framställa den typen av hot mot höga politiker kan även bli systemhotande", skriver rätten som förklaring till att hoten ska bedömas som "särskilt allvarliga".
Och så var det den där augustidagen 2017, när Strängnäs kommunalråd tog emot hotbrevet. Räddningstjänsten larmades och hela kommunhuset utrymdes i ett par timmar. Samtliga medarbetare erbjöds senare krishantering genom företagshälsovården.
– Det har definitivt påverkat mig. Jag har ändrat mitt beteende till viss del och i olika situationer tänker jag på det som hänt, har Jacob Högfeldt också berättat.
Hovrätten anser att hotet som riktades till tidigare ministern Anders Borg fortfarande räknas som olaga hot av normalgraden, då brevet innehöll en lapp men inget pulver. Inte heller pulverbrevet som artisten Jonas Gardell fick ta emot för bedöms som ett grovt brott, då hotet inte har varit riktat mot samhällets funktionssätt.
Mannen i 40-årsåldern dömdes också för mordförsök efter att ha skickat en brevbomb till ett bolag i England, och för ringa narkotikabrott efter att polisen hittat olika slags narkotika i hans bostad. Han har överklagat delen som rör mordförsök, men där gör inte hovrätten någon annan bedömning än den lägre instansen.
Sammantaget är det mordförsöket som anses vara det allvarligaste brottet, vilket ligger till grund för de flesta av åren som mannen ska tillbringa i fängelse. Om brevet hade öppnats på ett visst sätt hade bomben lösts ut, och personen som öppnade det hade fått dödliga eller åtminstone allvarliga skador.
Den dömda mannen är skriven i Västra Götaland, men har bott större delen av sitt liv i Sörmland. Han flyttade till Eskilstuna som barn och av polisförhören framgår att han har bott i Eskilstuna i omkring 30 år. Han har också bott i Katrineholm en kort tid.