Livräddare är den hjärtsjukes livlina

De flesta som får hjärtstopp överlever inte. Men överlevnaden flerdubblas med tidig hjärt- och lungräddning.

Övrigt2013-11-28 17:00

— Hjärt- och lungräddning innan ambulans kan tredubbla chansen för överlevnad. Det visar vetenskapliga studier. Gör ingen någonting utan bara väntar på ambulansen är överlevnad mycket sämre, säger Mattias Ringh, hjärtspecialist på Södersjukhuset, som nu utvärderar projektet sms-livräddarna.

Sms-livräddarna drivs av Karolinska institutet och Södersjukhuset. Deras nätverk finns över hela Stockholm och syftet är att öka överlevnaden för de som drabbas av hjärtstopp.

Projektet är möjligt genom den nya moderna mobiltelefontekniken med GPS-positionering. I det fall en sms-livräddare befinner sig nära det misstänkta hjärtstoppet går ett sms ut till den personen. Att bege sig till platsen för hjärtstoppet är valfritt. Självklart rycker blåljuspersonal ut som vanligt.

Bara mellan fem och tio procent av de som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus överlever. Hjärncellerna är mycket känsliga för syrebrist som uppstår i kroppen när hjärtat inte längre pumpar runt blodet.

— Hjärt- och lungräddning gör sällan att en person börjar leva. Det är ett sätt att köpa sig tid till dess att en hjärtstartare är på plats. Utan det tar det bara fem-sex minuter att få hjärnskador. Hjärtstartaren ger en stöt som kan återställa den normala hjärtrytmen, säger David Fredman, sjuksköterska på hjärtstoppscentrum på Södersjukhuset, och kontaktperson i projektet med sms-livräddarna.

För varje minut med hjärtstopp minskar chansen att överleva med cirka tio procent. Matematiken är enkel med tanke på att den genomsnittliga utryckningstiden för ambulanser i Stockholms län är mellan tio och tolv minuter. Målet i Sörmland är att 80 procent av befolkningen ska nås med ambulans inom en kvart på högprioriterade larm som hjärtstopp.

— Projektet i Stockholm är inte utvärderat och färdigt men vad jag förstår har det gått bra. Sedan kan det absolut bli något för Sörmland, säger Harald Lindén, ansvarig för hjärt- och lungräddning i landstinget Sörmland.

Under tiden har Sörmland infört I väntan på ambulans, IVPA.

— Här drar vi med räddningstjänsten på befarat hjärtstopp. De har defibrillatorer i sina räddningsfordon, säger Jörgen Lifvakt, chef för ambulanssjukvården i Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!