Lokal grillmästare lär gymnasieeleverna grilla: "De här eleverna är framtidens kockar"

En lokal grillmästare hjälper gärna framtidens kockar att bemästra eld, glöd och rök. Samarbetet med Jimmy Stening förde Culinary crafts elever till en solig trädgård – där lyxiga råvaror las på grillarna.

Philip Blom rensar pilgrimsmusslorna.

Philip Blom rensar pilgrimsmusslorna.

Foto:

Övrigt2018-04-23 16:19

Klassrum byttes mot en mästares trädgård på onsdagen, när Culinary crafts elever i årskurs 1 fördjupade sig i grillandets konst.

– Jag brinner för Strängnäs och jag brinner för ungdomar. Det är ju de här eleverna som är framtidens kockar. Vi måste ge dem förutsättningar att växa och bli duktiga. Kan jag hjälpa så gör jag det, säger Jimmy Stening, som deltog i tv-programmet Grillmästarna 2016.

Han och Jimmy Forzelius, huvudlärare på Thomasgymnasiets restaurang- och livsmedelsutbildning, känner varandra sedan tidigare. Under fjolårets vårmarknad på Gyllenhjelmstorget var Forzelius på plats för att marknadsföra Culinary craft medan Stening försåg Strängnäsborna med såväl mat som grilltips.

– Då sa vi att vi borde hitta på något kul tillsammans, berättar Jimmy Stening.

Sagt och gjort. Grillkocken har gjort gästspel i skolköket, men på tisdagen bjöd han hem eleverna till sitt rätta element – trädgården i Härad, där även ett flertal grillar av olika slag har sin hemvist.

När tidningen kom på besök vid lunchtid rök gasolgrillar och kolgrillar i olika material, modeller och storlekar ikapp med ett vedeldat stekbord. Direkt och indirekt grillning, rökning och bakning demonstrerades för eleverna – i gassande sol och med musik strömmandes från högtalarna.

– Vi talar ju ofta om hantverket att laga mat. All ära i att vara i skolan, men det är ett praktiskt yrkesprogram och i vårt kök finns inte de här förutsättningarna, säger Jimmy Forzelius.

Livsmedelsföretag sponsrade med råvarorna, och inte vilka som helst. Lyx var temat för grillandet – bland annat pilgrimsmusslor och kött från wagye, den japanska nötrasen med ett kött som säljs för tusentals kronor per kilo.

Lasse Dahlén från Köttbutiken i Stallarholmen deltog också under grillkursen, och bidrog med sina kunskaper om just kött. Samarbeten som detta är signifikativt för Culinary craft, som stöttas av flera lokala mathantverkare.

Utbildningen är snart två år gammal, till hösten får programmet således sina första treor. Men inför hösten är det inte många som har sökt utbildningen i första hand. I nuläget räknar Jimmy Forzelius med en klass på elva elever, men siffran kommer att ändras åt ena eller andra hållet innan antagningspusslet är helt färdiglagt.

– Det är jättetråkigt att det inte är flera som har sökt. Vi försöker verkligen få ut budskapet om vad det här är för utbildning och vilka möjligheter det finns till jobb, säger han.

Jimmy Stenings bästa grilltips

Se till att ha rent galler och fräscha ytor.

Satsa på kol av bättre kvalitet, det håller längre och kan ofta återanvändas. Ös inte på för mycket kol i grillen, anpassa mängden efter hur mycket som ska grillas.

Låt det ta tid. Grilla inte på för hög temperatur och stressa inte.

Krydda inte för hårt innan grillningen. Kött behöver inte marineras. Pensla i stället köttet under ­grillning.

Ta det lugnt med alkohol­intag under grillningen.

Låt köttet vila 20–30 minuter innan det serveras. Det gör mycket för smak och konsistens.

Ur Strengnäs Tidning i juni 2016, inför att Jimmy Stenings skulle tävla i tv-programmet Grillmästarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om