Ett första politiskt ställningstagande om Strängnäs kommuns så kallade skolstruktur närmar sig. Den 28 november är det dags i barn- och utbildningsnämnden, sedan väntar beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
På måndagseftermiddagen fick Strengnäs Tidning veta att majoritetspartierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, har enats om att rösta för alternativ två. Det är det hårdare av de två förslagen, som innebär att landsbygdsskolorna i Härad, Länna och Fogdö läggs ner tillsammans med Tosteröskolan. Även årskurserna 7–9 på Stallarholmsskolan berörs och Karinslundsskolan görs om till en F–6-skola.
‒Det är det alternativ som går mot den vision vi ser framför oss, med F–6-skolor och 7–9-skolor. Genom att samla resurser på färre enheter har vi större möjligheter att höja kunskapsnivån. Alternativ två skapar en större förändring än alternativ ett, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M).
När bestämde ni er?
‒Vi har diskuterat frågan ända sedan oktober, när vi fick ta del av presentationen av utredningen. För två veckor sedan fattade M och S beslut i en enig majoritetsgrupp.
Om alla M- och S-politiker håller partilinjen innebär det att alternativ två blir verklighet, oavsett hur oppositionen ställer sig. Förslaget ska då, enligt vad tidningen erfar, vara helt genomfört inför höstterminen 2019.
Kommunens medarbetare informerades på måndagseftermiddagen, och på kvällen ges föräldrar med barn på kommunens skolor information via en plattform på nätet.
Under måndagen gick också ett uppdaterat beslutsunderlag ut till politikerna, med kompletteringar som ger svar på flera frågor som uppstått sedan utredningen och dess förslag presenterades i oktober.
Inför beslutet nästa vecka erbjuder Strengnäs Tidning möjlighet att ställa frågor direkt till politikerna. Torsdagen den 23 november chattar Maria Antropowa Ehrnfelt och nämndens vice ordförande Torbjörn Johansson (S) med tidningens läsare mellan klockan 16 och 18.
‒Att kommunicera med medborgarna är en del av mitt uppdrag. Jag är förberedd på alla slags frågor, stort som smått, säger Maria Antropowa Ehrnfelt.
Hon konstaterar att en stor del av debatten har kommit att handla om landsbygdsutveckling och exploateringsfrågor; ärenden som ligger utanför barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde. Därför deltar också kommunstyrelsens ordförande, Jacob Högfeldt (M), i chatten. Strängnäs kommuns utbildningschef Tony Lööw, som till stora delar står bakom utredningen, svarar på frågor ur ett tjänstemannaperspektiv.