Svaret är att de båda vägarna aldrig gjordes helt färdiga när de fick ett nytt så kallat bindlager 2015. Bindlagret ser ut som en vanlig väg, men saknar den yta som ska göra den hållbar för trafik på lång sikt.
‒Planen var att vänta med ytbehandlingen i två–tre år för att sprida ut kostnaderna lite. Det är ganska vanligt att man gör så, säger Maria Dryselius, projektledare från Trafikverket.
I måndags var det så dags för Trafikverkets entreprenörer att lägga på nämnda ytskikt. De började med att sprida ut bitumen, en kletig svart sörja som baseras på olja. Ovanpå oljan läggs sedan ett 8–11 millimeter tjockt gruslager. Gruset fastnar då i kletet och bildar en yta som sedan håller för trafiken i 10–15 år.
Allt grus fastnar dock inte i vägen. Därför kör entreprenörerna med en sopvals ett par gånger så att överblivet grus försvinner. Sopningen av väg 919 och 980 beräknas vara klar i slutet av nästa vecka, enligt Maria Dryselius. Under tiden är hastigheten nedsatt.
Flera trafikanter som passerat vägarbetena under de senaste dagarna har drabbats av stenskott som förstört lack och rutor. En av dem som drabbats är Mikaela Boström. Hon bor i Kumla och kör dagligen till Mariefred där barnen går i skola. På onsdagskvällen blev hon stående vid stoppsignalen.
‒Jag stod vid rödlyset och väntade på lotsbilen när en lastbil körde förbi, säger hon.
Det smattrade till när framrutan fick tre stenskott. Även lacken fick fem–sex träffar. Nu ska Mikaela Boström försöka få tid på en verkstad för att få rutan lagad innan den spricker.
Maria Dryselius berättar att hon fått samtal från flera förare med liknande historier.
‒Det är kart att man inte ska behöva räkna med att få stenskott. Men det är viktigt att följa hastighetsskyltarna, och att verkligen alla gör det. Får man ändå ett stenskott eller liknande kan man göra en skadeanmälan på Trafikverkets hemsida. Sedan bestämmer en jurist om man har rätt till ersättning, säger hon.
På myndighetens hemsida finns ingen information om vägarbetet på väg 919 och 980. Det beror på att ytbehandlingen räknas som ett mindre ingrepp som tar en relativt kort tid att utföra. Maria Dryselius tycker att även mindre arbeten borde synas där, men understryker att det alltid informeras med skyltar på platsen om vad som sker.
‒Skyltarna var på plats vid vägarna en vecka innan, säger hon.