Förra året var det lucialöst i Stallarholmen, då församlingen kände att ett nytt sätt att högtidhålla den gamla traditionen var ett måste.
‒Legenden om lucia kan kännas ganska mossig. Men efter att ha läst den igen har jag känt att den faktiskt angår oss i dag, inte minst med tanke på hela #metoo-rörelsen. Lucia var ju en ung tjej som stred för sina rättigheter! säger körledaren Kersti Olin Dahlbäck och syftar på det pågående uppropet mot sexuella trakasserier mot kvinnor.
Detaljerna för firandet i Toresunds kyrka är ännu inte helt klara, berättar Kersti Olin Dahlbäck.
‒Det ska handla om Lucia, Maria, madonnan och även om en 14-årig tjej av i dag. Vi vill värna unga tjejers rättigheter till sina kroppar och åsikter, och på något sätt ska vi manifestera det. En präst har tänt på idén och han kommer att skriva om legenden litegrann, berättar hon och tillägger att såväl luciatåg som körsång också har sin givna plats i programmet.
I Åkers styckebruk blir det inget traditionellt firande i år. Tidigare har hembygdsföreningen och Åker-Länna församling samarbetat kring arrangemanget, men de senaste åren har intresset från eleverna på Åkerskolan varit svalt.
‒Förra året fick vi övertala en tjej att vara lucia. Knappt någon vill vara lucia i dag, det ligger ingen status i det som det var förr, säger hembygdsföreningens ordförande Pelle Johansson.
I stället arrangerar hembygdsföreningen en glöggkväll i Motstugan där barn i förskoleålder lussar. Och församlingens sammanlagt fyra barnkörer kommer att medverka på två familjegudstjänster.
I Mariefred blir det nästan som vanligt. Ett traditionellt firande med fackeltåg och kröning i kyrkan väntar, men nytt för i år är att Rotaryklubben sällar sig till luciaarrangörerna som lottar fram vem som ska få bära ljuskronan.
‒Det har ju varit diskussion om att det kan ses som en typ av skönhetstävling annars. Nu får man anmäla sig som kandidat och så blir det en lottning bland kandidaterna, säger Kurt Malmqvist.
I Strängnäs slopades traditionen att rösta redan förra året, när domkyrkoförsamlingen tog över ansvaret för arrangemanget. Även i år har lucian – Signe Ädel – lottats fram, berättar körledaren Barbro Frostegren. Under en pampig konsert i domkyrkan blir det kröning.
‒Luciakören består av ungdomskören och ett hopplock av folk jag har bjudit in. Just nu har jag 20 tjejer och en kille. Tillfällenas kör sjunger också, och så samproducerar vi med kulturskolans orkester.
Dock blir det inget samarbete med Rädda barnen i Strängnäs. Förra året hade föreningen sin ljushögtid i samband med luciakonserten, tidigare år har den arrangerats ett par dagar före. Nu diskuteras en konsert under våren i stället. Anledningen är att de två kyrkomusikerna inte mäktar med mer i december, enligt Barbro Frostegren.
‒Tyvärr, alltså. Det blir ingenting av utmärkelsen årets Rädda barnen-vän heller. Vi ligger lågt det här året och får se om vi kan komma igen framöver, säger Rädda barnens lokala ordförande Annika Stenström.