Moppegäng i centrala Strängnäs upprör: "Vi vuxna behöver reagera"

– Vi vuxna behöver reagera och höja rösterna. Vi måste försöka ta reda på vad våra barn gör, inte blunda för det vi har runtom oss.Det säger Camilla Trolle som dag – och natt – ser och hör hur mopedburna ungdomar rejsar i centrala Strängnäs.

Camilla Trolle menar att Eskilstunavägen bjuder in till fortkörning av unga mopedister och förare av a-traktorer. – Det är dessa raksträckor. Man borde sätta upp farthinder eller kameror, säger hon, på bilden med hunden Helmer och ett av sina fyra barn.

Camilla Trolle menar att Eskilstunavägen bjuder in till fortkörning av unga mopedister och förare av a-traktorer. – Det är dessa raksträckor. Man borde sätta upp farthinder eller kameror, säger hon, på bilden med hunden Helmer och ett av sina fyra barn.

Foto:

Övrigt2018-05-15 05:00

Företeelsen med unga mopedister som samlas och kör i grupp, inte sällan för fort och sent på dygnet, i centrala Strängnäs är varken ny eller okänd. Inte hos polisen och inte bland allmänheten.

Ämnet är ständigt återkommande i flera Facebookgrupper kopplade till Strängnäs, där återkommande klagomål gäller exempelvis Ulvhäll och Eskilstunavägen.

En av de engagerade rösterna är Camilla Trolle, som för några år sedan startade Facebookgruppen Vad händer i Strängnäs?

Hon bor med sin familj intill Eskilstunavägen, nära korsningen med Bondegatan som har en 30-sträcka förbi Paulinska skolan och Vasaskolan. Att där finns digitala hastighetsskyltar som visar hur snabbt man kör verkar inte avskräcka ungdomarna, menar hon.

– Inte en enda kör under 30. Precis utanför skolan såg jag två tjejer på en moppe som körde 43. Jag har barn i skolorna. Det är läskigt.

Ännu snabbare, menar Camilla Trolle, verkar det gå utmed Eskilstunavägen.

– Backen mellan Vasavallen och stan är ju som en racerbana. Jag är mycket ute och går med min hund. Det blir en hel del sena kvällar och det känns inte alltid helt tryggt.

Hon beskriver hur ungdomsgäng samlas vid exempelvis Paulinska skolan, Vasavallen och Circle K, för att sedan gasa iväg åt olika håll utmed Eskilstunavägen och Bondegatan.

– De kör hur fort som helst, de har inga hjälmar och de kör tätt intill varandra och ganska vårdslöst.

För några dagar sedan skrev hon ett inlägg i gruppen Vad händer i Strängnäs?, där hon tog upp både mopedkörning och vandalism.

Hon uppmanade till ett ökat ansvarstagande från vuxna och efterlyste tips och idéer.

Till i går hade inte mer än dryga tiotalet personer kommenterat, utan konkreta förslag.

– Inlägget har nått 3 795 personer, ändå har så få skrivit kommentarer. Är det ingen som tycker något om det här? undrar hon.

Camilla Trolle efterlyser ett större handfast engagemang från vuxna i allmänhet och från föräldrar i synnerhet.

– Ungarna härjar fritt eftersom ingen kollar dem. Föräldrar borde skaffa sig mer insikt i vad deras barn gör. Fråga dem vad de gör om kvällarna, vara med dem, se själv vad de gör – ta sig tid. Det verkar som att alla har så mycket omkring sig hela tiden, men man måste ju prioritera.

Om föräldrarna inte finns till hands behöver andra vuxna göra det, menar hon.

– Många barn kanske har svårt att prata med sina föräldrar – de kanske inte lyssnar – och var ska de då vända sig? Lärarna borde pusha mer, vara med på tåget. Nattvandrare vore toppen. Det finns ingen polis ute och attityden är "Fuck the police".

Camilla Trolle berättar att hon flera gånger gått fram och pratat med ungdomarna kring Eskilstunavägen och Bondegatan.

– Jag har frågat vad de gör och de säger att de inte har nånstans att vara. "Gå till kommunhuset och prata med nån som har ansvar – se vad de kan göra för er.", sa jag. De säger att "Ingen lyssnar på oss i alla fall". Jag antar att det här är ett sätt för dem att synas, få nån slags uppmärksamhet.

Polisen är väl medveten om att, var och när det körs för fort med ofta trimmade mopeder i centrala Strängnäs – men resurserna räcker inte till för att plocka in dem. För de mopedister som åker fast, kan dock konsekvenserna bli kännbara och långvariga.

Det faktum att det just nu finns ovanligt många – en handfull – beslagtagna, misstänkt trimmade mopeder i förvar hos Strängnäspolisen, beror vare sig på en känd ökning av företeelsen eller att polisen gjort särskilda insatser.

Det konstaterar förundersökningsledare Jeanette Björk.

– Nej, det tas mopeder i beslag regelbundet, men vi har inte haft resurser att undersöka dem under sommaren.

Polisens resurser är alltså mer avgörande för hur många mopedister och misstänkt trimmade mopeder ni tar in, än hur många det faktiskt finns?

– Ja, jag skulle vilja säga att det är så. Väldigt många trimmar sina mopeder, säger Jeanette Björk.

Är det frustrerande att det ser ut så här?

– Frustrerande vet jag inte... Det är mer att det finns en oro kring att väldigt många mopeder går alldeles för fort – en oro kring säkerheten för ungdomarna som kör mopederna. De är inte gjorda för att gå så fort som de gör och framförs ibland ganska vårdslöst.

Jeanette Björk säger att den typen av framfart, som dessutom ofta sker i grupp och av såväl mopedister som a-traktorförare, skapar ilska och oro bland allmänheten.

– Vi får in väldigt mycket klagomål om att det körs vårdslöst och det skrivs ju även mycket om det på Facebook, säger Jeanette Björk.

Så vad händer då med de, enligt polisen statistiskt sett få, mopedister och mopeder som åker fast?

En beslagtagen moped undersöks av bilinspektörer från polisens tekniska avdelning i Eskilstuna, berättar Jeanette Björk.

– Visar det sig att den är trimmad håller vi förhör med den som kört, som då misstänks för olovlig körning eftersom de inte har behörighet för fordonet.

Olovlig körning med trimmad moped kan resultera i dagsböter.

– Det brukar bli runt 1 500 kronor. Det är inkomstbaserat och våra ungdomar har ju ingen fast inkomst. Sen avgör Transportstyrelsen om det ska bli indragen behörighet av befintligt körkort så du inte får köra moped. Man kan också få vänta på sitt körkortstillstånd för bil.

Körkortstillståndet kan fördröjas i upp till tre år. Fälls man för bötesbrott hamnar man dessutom i polisens belastningsregister, som är sökbart för exempelvis vissa typer av arbetsgivare.

– Där är man kvar i fem år – om man inte begår nya brott, säger Jeanette Björk.

Mopeden returneras, utom de olagliga delarna som medför att mopeden går fortare än den ska. De tas i beslag och förverkas så småningom av tingsrätten.

Trimmad moped kan försena körkortet

Transportstyrelsen kontrollerar om man är misstänkt för eller gjort sig skyldig till något brott, exempelvis olovlig körning, de senaste tre åren (fem år vid rattfylleri). Om det bedöms att man inte bör ha körkort kan man få avslag på sin ansökan om körkortstillstånd under som mest tre år.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!