‒Jag skulle sammanfatta åren i gymnasiet som svåra men roliga. Nu känns det bra att sluta, men lite jobbigt att lämna alla.
Så beskriver Alexandra Mattsson i klass HA14 sin tid på Thomasgymnasiet. Hon bor i Nykvarn och valde skolan eftersom det var där hennes storebror och en nära vän gick.
‒Jag ville komma bort lite från Nykvarn, men så blev det inte riktigt. Det är ganska många från Nykvarn som går här, säger hon.
Det blev bra ändå, tycker Alexandra Mattsson. Skoltiden har inneburit många nya vänner, och bortsett från en del intern dramatik har klassen varit bra. En del av klasskompisarna kommer hon att försöka hålla kontakt med.
Efter studenten vill hon lämna Nykvarn, kanske flytta till Stockholm eller en annan stad där det händer saker hela tiden. Utöver det är allting obekymrat planlöst. Hon vill jobba och kanske plugga, men till vad vet hon inte riktigt än.
‒Jag har ingen aning om vad jag vill göra, men det är väl så det ska vara, säger hon glatt.
En lite tydligare plan har Amal Sheekhadan som strax tar studenten från ekonomiprogrammet.
‒Jag har fått jobb på ett äldreboende. Det känns bra att veta att jag inte blir arbetslös, säger hon, men tillägger att hon vill plugga vidare i framtiden.
Lukas Engström, som också gått ekonomiprogrammet, tror att han kommer att se sin gymnasietid som ett bitterljuvt minne. Det började lite knackligt när han valde "fel" gymnasielinje och valde att byta skola efter första året. Teknikprogrammet på Rinmangymnasiet kändes inte rätt.
‒Jag började här i stället. I början tog jag inte skolan på så stort allvar. Jag hade ju redan gått ett år och tyckte att jag hade koll. Men det är stor skillnad mellan olika gymnasier och när jag fick betygsprognosen på vårterminen insåg jag att jag måste skärpa mig, berättar han.
Lukas Engström la manken till och lyckades rädda upp betygen lite. Resten av studietiden har han försökt att vara mer seriös, och det har gått bättre. Roligast har företagsekonomin varit.
‒Jag jobbar som säljare på Elgiganten och känner att jag har nytta av det jag har lärt mig på kursen. Att sälja är också roligast, och det man brinner för är det man blir bäst på, säger Lukas Engström.
Till framtida gymnasieelever vill han skicka med ett råd:
‒Prata med fler studievägledare än bara den på din egen skola, så att du får en mer information, säger han.
Fanny Wallroth i SA14 tycker att det känns roligt men också lite läskigt att ta studenten. Det är som att ta ett steg ut i det okända.
‒Vi har ju gått i skolan hela livet, det är det enda vi känner till. Det är svårt att veta vad man ska göra nu, säger hon.
Hon har redan planer på att återvända, fast som lärare. Hon har sökt till universitetet för att bli ämneslärare i svenska och samhällskunskap.