Att det gick åt mer pengar än beräknat under 2017 berodde bland annat på avvecklingen av Strängnäs museisamlingar, som kostade 888 000 kronor.
‒Det har kostat att sanera, bunta ihop och frakta bort föremålen, säger nämndens vice ordförande Göran Svärd (S).
För att minska underskottet har kultur- och fritidsnämndens övriga verksamheter försökt att minska sina utgifter under hösten 2017. Otillsatta tjänster har fått vara vakanta. Kaféerna på fritidsgårdarna och elevavgifterna på Kulturskolan bidrog med mer intäkter än beräknat. Försäljning av de museiföremål som Sörmlands museum inte ville ha inbringade ytterligare 276 000 kronor. På sista raden blev därför kultur- och fritidsnämndens sammanlagda underskott inte lika stort, utan landade på -150 000 kronor.
‒Det är mycket personalens förtjänst, de har gjort ett fantastiskt jobb, tycker Göran Svärd.
Kostnaderna för bibliotek och museiverksamhet väntas inte bli lika stora 2018, eftersom Sörmlands museum har tagit över Strängnäs museisamlingar.
‒Vi väntar oss inte några som helst utgifter för museet under 2018, säger Göran Svärd.
De föremål som inte sållades bort under avvecklingen står nu i ett mellanlager. De flyttar in i länsmuseets nybyggda lokaler i Nyköping i maj, och belastar därmed inte kommunens budget i samma utsträckning i framtiden. Flytten har fått en del kritik av Strängnäsbor som menar att samlingarna borde förbli i Strängnäs. Men Göran Svärd är nöjd med utgången.
‒Det finns inte underlag för att bygga ett nytt museum i Strängnäs, det vet vi av de undersökningar som gjorts, säger han och berättar att det kan bli aktuellt att kommunen arrangerar bussresor till museiinvigningen.
Det ekonomiska målet var det enda som kultur- och fritidsnämnden inte lyckades uppfylla. Enligt kundundersökningar har andelen invånare som är nöjda med kulturutbudet ökat från 84 procent till 90 procent under 2017. Målet att ha 865 platser på Kulturskolan uppfylldes, och medarbetarna känner sig i hög grad engagerade i sitt arbete. Kulturkontorets personal är sjukskriven i mindre utsträckning än i övriga kommunorganisationen.
Är målen för enkla? Behöver ni ställa högre krav?
‒Mål är alltid en subjektiv uppfinning. Det är klart att vi kan bli bättre. Men när det gäller till exempel besök på biblioteken och utlåning tror jag inte att vi kan komma längre, vi har en bra nivå, säger Göran Svärd.
Andra vice ordförande Catharina de Geer (KD) tillhör oppositionen. Hon har inga särskilda kommentarer till nämndens årsrapport.
‒Alla målen är uppnådda utom det ekonomiska. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra, säger hon.