Ny chans för motion om trafikskola för barn

Sverigedemokraterna vill undersöka om det är möjligt att bygga en barntrafikskola i Strängnäs. Teknik- och servicekontoret ratade förslaget, men politikerna i fullmäktige gav det en ny chans.

Björn Karlsson representerar Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige och är en av personerna bakom motionen.

Björn Karlsson representerar Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige och är en av personerna bakom motionen.

Foto:

Övrigt2017-03-29 13:49

Sverigedemokraterna har tittat på liknande exempel i bland annat Hässleholm, som haft en barntrafikskola sedan många år. Där undervisas barn på cyklar och trehjulingar i trafikregler och säkerhet i en stadsliknande miljö av särskilda pedagoger.

I september föreslog partiet att Strängnäs kommun ska undersöka om det går att bygga en sådan trafikskola här, gärna vid en idrottsanläggning. Partiet föreslår att en sådan verksamhet ska finansieras genom sponsring från olika företag.

Men tjänstemännen på teknik- och servicekontoret var inte intresserade av att göra en sådan utredning, och rekommenderade att motionen skulle avslås. I beslutsunderlaget skriver kontoret att det redan pågår ett trafiksäkerhetsarbete i kommunen. Den lokala barnombudsmannen arbetar regelbundet med att lära elever hur de ska bete sig i trafiken, bland annat genom promenader i miljön kring skolorna. Samtidigt arbetar trafiksäkerhetsrådet med en ny strategi för att öka säkerheten.

Teknik- och servicenämnden röstade därför nej till att starta en utredning, och på måndagskvällen var det kommunfullmäktiges tur att ta ställning i frågan. Även där såg motionen ut att få ett avslag, men Björn Karlsson (SD) kände att förslaget missförståtts och intog talarstolen.

‒Jag tror inte att alla vet vad det här handlar om. Att vi redan håller på med ett trafikarbete i Strängnäs kommun har inte alls med vårt förslag om trafikskolan att göra. Det vi föreslår handlar om att små barn får träna på praktiska trafiksituationer. Det är det vi vill utreda, sa han.

Kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) begärde en paus i mötet för att prata med sina majoritetskollegor. Efter pausen fick ärendet en ny vändning när majoriteten yrkade på återremiss, vilket sedan även blev fullmäktiges beslut.

‒Jag menar att både kontoret och politiken så som jag ser på det har missuppfattat motionens intention. Den återremitterades så att vi kan ta ställning till den med rätt förståelse för vad det är som motionären vill ha utrett, berättar Jacob Högfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!