Oro för konsekvenserna av högstadieflytt

Majoritetens förslag, som bland annat går ut på att lägga ned och flytta årskurs 7–9 från Stallarholmsskolan, gillas inte av berörda parter. Det märktes tydligt på torsdagskvällens stormöte.‒Vi får inte ihop logiken. Skolstrukturutredningen är undermålig, säger Åsa Törnlund, som har tre barn på skolan.

Tor Ahlmark, Stallarholmsskolans tidigare rektor var en av talarna på torsdagskvällens möte.

Tor Ahlmark, Stallarholmsskolans tidigare rektor var en av talarna på torsdagskvällens möte.

Foto:

Övrigt2017-11-23 21:18

Uppslutningen var stor när Stallarholmens nätverks föräldragrupp kallade till stormöte för att rädda kvar högstadiet. Skolans matsal var fullsatt med föräldrar till berörda elever och representanter för andra samhällsfunktioner på orten.

‒Politikerna säger att man vill höja kvalitén i skolan. Stallarholmsskolan har redan högst medianvärde vad gäller betyg bland de kommunala skolorna, så det argumentet funkar inte. Nedläggningen har glidit över till att mer handla om ekonomi, och även där ligger vi bra till, säger Åsa Törnlund strax innan stormötet drar i gång och hon axlar rollen som kvällens moderator.

Hon, liksom flera föräldrar som är på plats, är påtagligt besviken över den oförståelse som hon tycker att majoriteten visar inför deras invändningar mot förslaget att lägga ned högstadiet på Stallarholmsskolan.

‒Om det är dyra skolor som ska bort, så ska Karinslundsskolan ryka direkt. Den är både dyrare i drift och har sämre elevunderlag än vad vi har.

Under mötet fick flera av ortens aktörer komma till tals. Sakliga argument för att bevara årskurs 7–9 varvades med såväl känslosamma som entreprenörsmässiga.

‒Sluta upp med att låta pengarna styra och börja i stället tänka på oss barn som ska ta över någon gång i framtiden, sa Benjamin Jalkebo som går i årskurs åtta.

Toivo Flingdal, som representerar Toresund Sundby fastighets AB, är inne i slutfasen av exploateringen av Sundby strand med dess 300 villor. Han ser en sammanhängande skolgång i Stallarholmen som en förutsättning för att trygga den positiva inflyttning som råder.

‒Barnen blir anonyma på sin närort om de måste vara borta och läsa på annat håll, sa han.

Flest applåder under mötet drog utan tvekan Sandra Östman, som är lärare på skolan. Hon lovprisade den fina samhörighet som råder på Stallarholmsskolan och var rädd att den skulle rubbas av att högstadiet försvann.

‒Lärarna tappar förtroende för kommunen som arbetsgivare, varnade hon barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M), nämndens vice ordförande Torbjörn Johansson (S) och kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M), som fanns på plats.

Därefter presenterade Sandra Östman en idé om att starta en friskola som alternativ till en eventuell nedläggning av högstadiet.

‒Utan att gå in på detaljer så har jag hittat en friskolekoncern som är villig att satsa i Stallarholmen, sa hon.

Innan mötet avslutades överlämnade Åsa Törnlund de 900 namnunderskrifter som samlats in till Maria Antropowa Ehrnfelt och Torbjörn Johansson (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!