"Örter är ett väldigt roligt intresse"

Cecilia Widenflycht och Cajsa Drakenberg är experter på örter. Nu anordnar de kurs för att dela med sig av sina kunskaper.

Övrigt2013-11-14 05:42

När vi möts i Cecilia Widenflychts trädgård i Stallarholmen har de dukat upp färgglada örter på ett litet trädgårdsbord. Där finns krämer, teer och andra produkter som de båda örtintresserade kvinnorna har tillverkat själva. Hur tillverkningen går till lär de ut på sin kurs. Där lär de även ut hur örter och växter kan användas i köket.

— Vi möttes för några år sedan, det var en gemensam vän som förde oss samman. Vi lär mycket av varandra och har jättekul ihop. Örter är ett väldigt roligt intresse att dela med andra, så vi bestämde oss för att starta en kurs. Vi körde den förra året och det har varit så stort intresse så i år kör vi dubbla kurser, säger Cajsa Drakenberg.

Hon är örtterapeut specialiserad på naturens vildväxande örter och deras egenskaper och användning i hälso- och kroppsvård. Hennes favoritörter är nässlor och groblad.

— Nässlan innehåller så otroligt mycket nyttiga ämnen. Den kan användas till många olika saker, till exempel i schampo och i örttvål. Man kan även ha torkade nässelblad i pannkakssmeten eller strö det på filmjölk. Det är både nyttigt och gott. Men det är viktigt att tänka på att inte äta nässlor om man tar blodförtunnande medel. Groblad transporterar ut var ur sår och är väldigt användbara inom sjukvård.

Cecilia Widenflycht är trädgårdsdesigner specialiserad på örtagårdar och kryddörter och deras egenskaper och användning i matlagning och bakverk. En av hennes favoritörter är kyndel.

— Vinterkyndel och sommarkyndel är väldigt användbara. De påminner om timjan och är goda till det mesta.

Andra favoritörter är citronmeliss och pepparmynta, som hon brukar göra te av.

Cecilia gillar även att använda örter när hon bakar. Till exempel har hon lavendel i både skorpor och sockerkaka. Men favoriten är chokladkaka med pepparmynta.

— Jag har i lite färsk eller torkad mynta, blandar ihop allt och sedan skjuts in i ugnen. Det blir jättegott!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om