Moderaterna och Socialdemokraterna hade som mål i sin budget att ha 18,5 miljoner kronor kvar i slutet av året. Men nu är det klart att resultatet blev 69,7 miljoner kronor. Anledningen till att överskottet blev större än beräknat är bland annat att vissa investeringar skjutits upp samt att volymerna i skolan och omsorgen blev lägre än beräknat.
Samtidigt har låneskulden minskat med 1863 kronor till totalt 26640 kronor per invånare. Soliditeten har förbättrats från 40 till 44 procent, dock fortfarande under rikssnittet som är 48 procent.
Trots de positiva siffrorna anses kommunen inte nå upp till det som kallas för god ekonomisk hushållning. I framtiden förutspås skatteintäkterna bli lägre samtidigt som kommunen måste göra flera stora investeringar, vilket ställer stora krav på den som ansvarar för kassan.
Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, är medveten om utmaningarna.
‒Det beror främst på befolkningsutvecklingen som den ser ut i hela landet, att allt fler blir äldre. Utgifterna ökar medan skatteintäkterna ökar i mindre takt. Då blir det ett krokodilgap mellan intäkter och utgifter, och gapet ökar mer och mer för varje år. Det måste vi möta så att gapet inte blir lika stort, säger han.
I slutet av förra året fattade kommunstyrelsen beslut om att ta fram en långsiktig ekonomisk plan för en period på 15 år. Sedan dess har tjänstemännen arbetat med att ta fram siffror på ungefär hur stora investeringar som kommunen står inför under de närmaste åren, till exempel i form av nya skolor, vägar och äldreboenden. Bara det nödvändigaste har tagits med. Tjänstemännen har också listat alla områden där det finns möjligheter att minska utgifterna, både i själva kommunen och i de kommunala bolagen. Det handlar inte främst om regelrätta besparingar, utan om att hitta lösningar för att hindra att utgifterna ökar när volymerna växer. Det kan till exempel vara att digitalisera kommunens arkiv eller att sälja av fastigheter för att ha råd att bygga nya. Andra förslag är att sälja kommunala bolag, se över befintliga avtal och förbättra dem samt att utreda den politiska organisationen.
Jacob Högfeldt är noga med att påpeka att tjänstemännens lista med tänkbara insatser inte är desamma som majoritetens politiska ambitioner.
‒ Det är förslag på lösningar som politiken ska processa och ta ställning till. Det är stora frågor som kräver bred politisk förankring, men vi måste ta tag i dem, säger han.
Under våren ska kommunstyrelsen titta närmare på den ekonomiska planen och Jacob Högfeldts ambition är att partierna ska komma överens över blockgränserna om de största frågorna.
‒Det blir inte lätt att få alla att dra åt samma håll, men vi kan helt enkelt inte låta bli att ta i de här frågorna.
Från oppositionens sida är reaktionerna på den långsiktiga planen positiva.
‒Jag tycker att det är smart att ställa in siktet längre fram än bara ett par tre år. Men det är svårt att sia om framtiden så man måste vara beredd att revidera planen om samhället förändras, säger Marianne Andersson (C), oppositionsråd.
Hon får medhåll från sin oppositionsrådskollega Ragnar Lindén (MP).
‒Vi har länge tjatat om den demografiska utvecklingen och att vi måste ta den på allvar. Det blir en utmaning för den offentliga sektorn i hela landet, säger han.
En annan fördel menar han är att det blir lättare för oppositionspartierna att göra tydligare skuggbudgetar om det finns siffror och statistik att tillgå.
‒Det är inte rätt att klaga på andras budgetar om man bara lovar allt till alla utan att sätta några siffror på det. Ju mer fakta man har på bordet desto tydligare blir det för alla, säger han.
Även Sverigedemokraterna tycker att det är positivt med långsiktighet.
‒ Precis som att man har en översiktsplan för hur man ska bygga på lång sikt är det viktigt med en plan för ekonomin. Sedan ingår det förstås både långsiktiga och kortsiktiga beslut i planen, säger Björn Karlsson.
Han tror att politikerna i Strängnäs kommer att kunna enas i de stora ekonomiska frågorna som kommer att tas upp på agendan i framtiden.
‒Sverigedemokraterna har inga problem att komma överens över blockgränser. Vi tittar på det som är bäst för Strängnäs, säger han.