Philip flyttar upp trädvården på de riktigt höga höjderna

Arboristen Philip Markström är med på startlinjen när svenska mästerskapen ska avgöras för alla landets främsta trädklättrare. Men skälet är inte att han ska utmana någon om segern...

Säkerheten är alltid placerad i första rummet för den som ska klättra upp i en hög trädkrona. Även ett lågt fall kan ge fruktansvärda konsekvenser.

Säkerheten är alltid placerad i första rummet för den som ska klättra upp i en hög trädkrona. Även ett lågt fall kan ge fruktansvärda konsekvenser.

Foto:

Övrigt2018-02-26 19:36

‒Jag var med för första gången i fjol och startade då i nybörjarklassen så för mig är det här främst ett tillfälle att träffa andra arborister och prata idéer och nya hjälpmedel. Bra tips och lite fix brukar förekomma och så får vi en chans att träna livräddning.

En annan starkt bidragande orsak till att han medverkar i svenska mästerskapet är att tävlingen i år avgörs i just Eskilstuna.

‒Här var man först i hela landet med att anställa en trädvårdare, och allt som bidrar till att öka förståelsen för vård av träd i urbana miljöer är bra.

Frågan om ett av skälen inte kan vara att han får utmana de senaste årens suveräne mästare, Johan Pihl, framkallar ett skratt:

‒Johan är fantastiskt duktig på det här och en sådan fin och ödmjuk kille dessutom.

Att Philip Markström, som driver företaget Arbortech Trädservice AB i Strängnäs, alls fastnade för trädbeskärning på hög höjd bottnar i en resa i sällskap med hustrun i Australien och Nya Zeeland för fem år sedan.

Här stötte de på arborister nästan överallt och omedvetet bestämde sig Philip kanske redan där för att pröva på det här jobbet.

‒Jag hade jobbat lite i skogen innan vi stack i väg på resan så det var väl kanske som en utveckling av det jobbet.

Efter utbildningen till arborist har Philip Marekström nu jobbat i snart fyra år och stortrivs.

På frågan vilka egenskaper som krävs för att bli trädbeskärare så nämner han en viss fallenhet för jobbet men minst lika viktigt är att man iakttar ett stort mått av försiktighet:

‒Säkerheten är alltid nummer ett. Men det gäller inte enbart att skapa sig säkra rutiner, man måste följa dem också.

En tumregel är att man aldrig ska vara uppe och jobba på höjder ovanför den så kallade ankarpunkten.

‒Om du går ovanför den punkten med bara en meter så blir ditt fall dubbelt så långt om du tappar fotfästet. Det är så man måste tänka.

Funkar jobbet för en som är höjdrädd?

‒Höjdrädsla går att träna bort, men lite grand underlättar det om du är ganska bekväm med höjder.

Vård av träd i urbana miljöer

Träd är viktiga för människan och frågar man en arborist så borde alla svenska städer ha en anställd trädvårdare. De producerar syre, binder koldioxid, minskar buller och betyder allt för ett ökat djurliv. ‒Dessutom skapar de harmoni och välmående bara genom att titta på, säger Philip Markström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!