‒Mycket ligger utanför skolans kontroll. Skolan kan bara informera om vilka regler som gäller och förebygga så gott de kan. Det går aldrig att ta bort ansvarsfrågan från någon som till exempel slår sönder rutan på en polisbil eller en byggnad, säger han.
Han refererar till händelser på Vikingavallen i samband med Thomasgymnasiets insparksfest förra helgen. Festarrangörerna hade anlitat vakter och pratat med polisen i förväg, men det hindrade ändå inte personer från att bete sig illa.
Han tror att det visst går att arrangera skolfester utan att de spårar ur, men att skolorna ska tänka till en extra gång om de misstänker att det kan bli bråk.
‒Man kanske får byta lokal, eller göra ett mindre evenemang. Det går också att ha en separat tillställning för varje årskurs, och inte låta vem som helst komma utifrån.
Vad kan polisen göra?
‒Vi har vårt dagliga arbete, vi lagför människor och jobbar brottsförebyggande. Vi försöker hjälpa ungdomar som har hamnat snett att komma på rätt köl. Men att vi ska ha två eller fyra poliser vid varje studentfest är en orimlighet, de resurserna finns inte.
Vet polisen vilka det är som förstör?
‒Vi har rätt bra koll på ungdomarna i Strängnäs och har aningar om vilka det är som ställer till problem.
Vad kan man göra för att de inte ska ställa till med problem i framtiden då?
‒Mycket av det som händer i samhället är ett samhällsansvar. Alla vuxna, föräldrar, polisen, socialtjänst och skola måste bidra och ta sitt ansvar för det som händer i samhället genom att samverka. Vi har en kontinuerlig samverkan.