Polisen och kommunen förnyar sina löften

Under 2017 genomförde polisen och kommunen trygghetsvandringar i varje kommundel, som en del av ett löfte till medborgarna. Men har kommunen blivit tryggare? Nu har ett nytt medborgarlöfte sett dagens ljus, med fokus på ungdomsbrottslighet.

Kommundirektören Cecilia Vikström skrev på det nya medborgarlöftet för Strängnäs kommuns räkning, och lokalpolisområdeschefen Christer Sjökvist för polismyndigheten.

Kommundirektören Cecilia Vikström skrev på det nya medborgarlöftet för Strängnäs kommuns räkning, och lokalpolisområdeschefen Christer Sjökvist för polismyndigheten.

Foto:

Övrigt2018-02-05 14:57

Polismyndigheten har under de senaste åren tecknat allt fler så kallade medborgarlöften, avtal som syftar till att stärka lokalt engagemang, förebygga brott och öka tryggheten i ett område. I januari 2017 beslutade kommunstyrelsen i Strängnäs att godkänna ett sådant avtal, och den 1 februari samma år skrevs det under av representanter för kommunen och polisen.

I dokumentet identifierades tre problem som polisen och kommunen ska rikta in sig mot; buskörning, platser som upplevs som otrygga efter mörkrets inbrott samt ungdomsgäng som stör ordningen och begår brott i centrala Strängnäs.

Själva löftet bestod i att kommunen och polisen, i vissa fall tillsammans med andra aktörer som Brottsförebyggande rådet, skulle genomföra trygghetsvandringar och arbeta för att förebygga brott i ungdomsgrupperna. Teknik- och servicekontoret skulle se över trafikmiljön i samarbete med polisen.

‒Varje medborgarlöfte vi tecknade 2017 har vi uppfyllt, säger Peter Sigurd, kommunpolis och ansvarig för uppföljningen.

Har löftet gjort någon skillnad?

‒Definitivt. Man får inte glömma att Strängnäs är en trygg kommun, om man ser det nationellt. Men det finns problem, och det är det vi försöker fånga upp i ett tidigt skede, säger han.

Samtidigt har det inte blivit lugnare på gatorna. Tvärt om, berättar lokalpolisområdeschefen Christer Sjökvist.

‒Vi upplever att problembilden har eskalerat, särskilt efter förra sommaren. Men vi har diskuterat om den verkligen har det, eller om det är mörkertalet som vi börjar se nu. Jag tror att det är den ökade samverkan som har gjort att vi har en bättre bild över vilka ungdomar det är vi behöver fokusera på i Strängnäs kommun, säger han.

Har den upplevda tryggheten blivit bättre eller sämre?

‒Det kan vi inte svara på, för någon trygghetsmätning har inte gjorts. Det vi lovade var inte effekter, utan aktiviteter. Vi anser att vi har fullgjort dem, och hoppas att det på sikt leder till en ökad trygghet.

Fjolårets trygghetsvandringar har lett till att det på många håll i kommunen nu finns ny led-belysning som ska ge bättre sikt på mörka gator. Höga buskage har klippts ner, till exempel vid Eskilstunavägen i Strängnäs. Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, var dock lite besviken över uppslutningen vid själva vandringarna.

‒Jag hade önskat att fler närvarade, för det ger en direkt dialog med de ansvariga. Vi kommer att fortsätta med trygghetsvandringar under 2018 och då kan man passa på att framföra sina tankar och synpunkter, säger han.

På måndagsförmiddagen tecknades ett nytt medborgarlöfte för 2018. Årets fokus ligger på ungdomar och ungdomskriminalitet. Ämnet valdes efter önskemål från medborgarna samt uppgifter från de poliser som har insikt i Strängnäs kommuns kriminella värld.

‒Majoriteten av ungdomarna är fina och skötsamma, men vi ser att det finns en klick där kriminaliteten ökar. Det börjar ofta med att de har en liberal syn på droger. Det leder sedan till att de skuldsätter sig, utpressning och olika typer av våldsbrott. Vi måste samverka för att förebygga att det kommer dit, säger Peter Sigurd.

Kommundirektören Cecilia Vikström skrev under löftet å Strängnäs kommuns vägnar.

‒Vi ska samarbeta med polisen och Brå i de olika kommundelarna för att försöka fånga upp den här lägesbilden som Peter pratar om. Vi vill få en gemensam bild av vad det är vi behöver göra för att jobba proaktivt, säger hon.

Även föreningar, privatpersoner och andra nätverk kan komma att bli delaktiga i samverkansarbetet.

Arbetet med det nya medborgarlöftet har redan smygstartat. Under de senaste månaderna har polisen redan intensifierat sitt arbete med drogförebyggande arbete, berättar Peter Sigurd. Han och hans kollegor har bland annat gjort hembesök hos ungdomar som polisens kriminalunderrättelsetjänst bedömer är i riskzonen.

‒När det handlar om ungdomar som har hållit sig under radarn, där det inte är dokumenterat att de använder narkotika, kan de få lämna urinprov så att vi får svar svart på vitt om de har tagit narkotika. Genom kontakt med deras föräldrar och socialtjänsten så kan vi nå framgång, säger han.

Ett annat sätt att nå ut till ungdomarna är att befinna sig på det han kallar "hotspots".

‒Vi vill vara på platser där ungdomar är, till exempel Präntaren, resecentrum och fritidsgårdar, för att förebygga att de begår kriminella handlingar där. Då ökar också den upplevda tryggheten på de här områdena.

Christer Sjökvist understryker att det här arbetet underlättas av att polisen har regelbundna kontakter med bland annat kommunen och socialtjänsten, i enlighet med medborgarlöftet.

Går det här inte att göra utan ett medborgarlöfte?

‒Jo, det kan vi. Men på det här sättet blir det mer strukturerat, och lättare att följa upp vad vi gör, säger Christer Sjökvist.

Det lovar kommunen och polisen 2018:

Polisen ska genomföra insatser för att minska användandet och förekomsten av narkotika, hos i synnerhet unga individer.

Polisen och Strängnäs kommun kommer, i samverkan med andra aktörer, arbeta förebyggande för att unga inte ska begå kriminella handlingar.

Polisen och Strängnäs kommun kommer genomföra insatser för att förebygga de lokala problembilder som finns kopplat till unga och kriminalitet.

Källa: Medborgarlöfte 2018 i Strängnäs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!