Rekordlåg arbetslösthet bland unga: "Det här är vi otroligt glada för"

Inte sedan sommaren 2008 har ungdomsarbetslösheten varit så låg i Strängnäs kommun som nu.‒Vi har en urstark konjunktur som i stor del kommer ungdomar till del, säger Benny Berglöw på Arbetsförmedlingen i Strängnäs.

Iben Bommelin, 20 år, ska arbeta på Roggebageriet under sommaren.

Iben Bommelin, 20 år, ska arbeta på Roggebageriet under sommaren.

Foto:

Övrigt2017-05-16 07:30

Ungdomsarbetslösheten i Strängnäs kommun var i maj 8,2 procent, motsvarande 128 personer. Det är den lägsta noteringen sedan juni 2008.

‒Det här är vi otroligigt glada för. Det märks att arbetsgivarna inser att det är brist på färdigutbildad arbetskraft och att de nu är beredda att ta emot och lära upp ungdomar på egen hand. Det är ett trendbrott, säger Benny Berglöw som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Strängnäs och Eskilstuna.

Kring årsskiftet 2011–2012 var arbetslösheten i Strängnäs som högst, då närmare 400 personer i åldrarna 18-24 saknade betalt arbete.

‒Det var efterdyningarna till den ekonomiska smällen 2009 som visade sig då. Tillverkningsindustrin bromsade in och efterfrågan på arbetskraft minskade markant. Sedan dess har det gått åt rätt håll.

Strängnästjejen Iben Bommelin har nyligen fått jobb i serveringen på Roggebageriet. Hon har just kommit tillbaka efter en långresa i Asien och ska arbeta fram till hösten då studier till civilingenjör på universitetet startar.

‒Det är inte helt enkelt att få jobb i en småstad och jag fick det genom rekommendation av en vän. Det här är en timanställning, men om jag visar att jag vill jobba mycket så tror jag att jag kommer att få göra det också, säger hon.

Den totala arbetslösheten i Strängnäs kommun var under samma period 6,4 procent. I hela Södermanlands län var ungdomsarbetslösheten 13,0 procent.

‒Även om arbetsmarknaden är god just nu så krävs det ändå vissa grundkunskaper hos arbetstagarna och det är en fullbordad gymnasieutbildning, säger Benny Berglöw.

Han puffar också lite extra för att det är värdefullt att ha med sig en extra påbyggnadsutbildning eller två när det är dags att söka jobb.

‒Det är klart att det är skönt att vi har en så stark arbetsmarknad och det kan vi tacka arbetsgivarna för. Det är den parten som vågar satsa och ta ett så stort ansvar för våra ungdomars framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!