Revisorerna ger kommunen skarpaste kritiken på många år

Kommunrevisionen i Strängnäs tar till sin tunga arsenal och vill rikta en så kallad anmärkning mot kommunstyrelsen. Anledningen är sjukskrivningstalen som är de näst högsta i hela landet.

Dag Bremberg är ordförande för kommunrevisionen.

Dag Bremberg är ordförande för kommunrevisionen.

Foto:

Övrigt2018-03-19 12:20

I flera år har revisionen varit kritisk till de höga sjukskrivningstalen i Strängnäs kommun. På onsdagen blev revisionsberättelsen för 2017 offentlig och med den blev det klart att kritiken höjs ett snäpp. Revisorerna vill att kommunstyrelsen ska få en anmärkning.

‒Kritik är ord i ett dokument. En anmärkning är mer formellt. Det är bara några få kommuner per år som får anmärkningar. Det här är den skarpaste kritiken som revisionen i Strängnäs kommit med över huvud taget så länge jag kan minnas, säger Dag Bremberg, ordförande för kommunrevisionen.

Målet var att minska sjukfrånvaron i den kommunala verksamheten från 10,2 procent av den totala arbetstiden till 6,5 procent. Det blev förvisso en minskning under 2017, men bara till 9,7 procent.

‒Vi har i flera år sagt att sjuktalen är alarmerande höga och har efterlyst kraftfulla åtgärder gång på gång. Men hittills har vi inte sett något förslag på några sådana, säger Dag Bremberg.

Han är noga med att han pratar om alla ledamöterna, oavsett politiskt parti.

‒Vår kritik riktar sig till varje ledamot i kommunstyrelsen. Vi har inte sett att någon har lagt ett förslag som hade kunnat förändra situationen, säger han.

Revisionens allra tyngsta vapen är att avstyrka ansvarsfrihet, alltså att inte godkänna hur ledamöterna har utfört sina uppdrag. Men så långt har inte Dag Bremberg och hans kollegor valt att gå.

‒Vi har prövat frågan men kommit fram till att det inte är aktuellt i det här fallet. Vi kan avstyrka ansvarsfrihet om någon har orsakat ekonomisk skada eller begått ett brott. Men om man inte tänker stämma någon för ett skadestånd har det ändå ingen reell betydelse, säger han.

Vad händer nu?

‒Fullmäktige får välja hur de vill samtala med de utpekade. Vi i revisionen styr inte över det.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) håller inte med om att det inte gjorts något från politiskt håll.

‒Vi tar sjukfrånvaron på allra största allvar och har satt av medel i två års tid för att långsiktigt kunna förbättra sjuktalen. Jag känner mig trygg i att vi kommer att vända utvecklingen, säger han.

Så du delar inte bilden av att det inte har genomförts några åtgärder?

‒Nej, vi har gjort ett hästjobb under de senaste åren med policys och ledarskapsutbildningar, insatser som har saknats tidigare. Det kommer att visa resultat. Den som tror att man vänder på sjuktalssiffror över en natt tror fel, säger Jacob Högfeldt.

Oppositionsrådet Marianne Andersson (C) är självkritisk.

‒Det här är allvarligt. Det finns alltid saker vi hade kunnat göra bättre. På kommunstyrelsens sammanträden diskuterar vi mycket, och det är sällan vi i oppositionen får gehör. Då syns det inte i protokollet. Vi borde reservera oss och komma med andra förslag, så att våra åsikter syns mer. Vi har inte sovit, men vi skulle ha gjort mer, säger hon.

Sjukskrivningstalet är en del av ett av kommunens fem övergripande mål som kallas för "medarbetare". Det är inte det enda som inte är uppfyllt. Även målen samhälle, utbildning samt vård och omsorg anses vara helt ouppfyllda. Endast det ekonomiska målet är uppfyllt, vilket revisorerna också är kritiska till.

Här är de sjukaste kommunerna

Malå kommun: 9,8 %

Strängnäs kommun: 9,7 %

Dorotea kommun: 9,5 %

Oxelösunds kommun: 9,5 %

Lerums kommun: 9,3 %

Ljusdals kommun: 9,1 %

Göteborg stad: 9,0 %

Sundsvalls kommun: 8,9 %

Snittet i riket är 7 %.

Källa: SKL:s sammanställning av långtidssjukfrånvaron 2017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!