Ogräset växer där Gripsholms kungsladugård stod fram till natten mot den 16 mars 2014, då lågor slukade ett av stadens landmärken.
‒Man börjar vänja sig vid hur det ser ut där uppe nu, konstaterar Magnus Bergmar, grundare av World's children's prize.
Han och World's children's prize-stiftelsen när en dröm om att skapa ett barnrättscentrum i en återuppbyggd kungsladugård. Gripsholms värdshus har visat intresse för att bedriva hotell-, restaurang- och mötesverksamhet på platsen. Tidningen har skrivit om aktörernas förhoppningar flera gånger sedan visionen presenterades för Mariefredsborna för drygt två år sedan, men har varje gång fått tillägga att det är högst osäkert att kungsladugården faktiskt byggs upp igen.
Det är Statens fastighetsverk som äger marken, och enligt tidigare bedömningar skulle det kosta upp emot 150 miljoner kronor att uppföra en likvärdig byggnad. För att regeringen ska säga ja till en så stor investering krävs att det går att fylla fastigheten med sådant som ger en del pengar tillbaka.
På kommunstyrelsens senaste möte, den 31 maj, fattades ett beslut som kan föra utvecklingen framåt. Strängnäs kommun har nämligen bestämt sig för att lägga 100 000 kronor på en studie, som ska visa om de planerade verksamheterna är affärsmässiga på det sätt som Statens fastighetsverk kräver.
‒Strängnäs kommun, Mariefred och hela regionen skulle gärna se ett World's children's prize house i Mariefred. Men vi måste säkerställa att konceptet håller, att det finns en hållbarhet och långsiktighet. Om fastighetsverket ska gå in och bygga upp så måste de veta att någon kan betala hyran en lång tid framöver, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Högfeldt understryker att Strängnäs kommun inte kommer att gå in som en part i projektet.
‒Aktörerna måste stå på egna ben. Men vi har sagt att vi kan hjälpa till med saker runt omkring, till exempel den här studien.
Om fastighetsverket beslutar sig för att bygga upp kungsladugården skulle det, enligt Magnus Bergmars beräkningar, kosta omkring 70 miljoner kronor att fylla fastigheten med det barnrättscentrum som stiftelsen har i åtanke. Det ska vara ett digitalt och interaktivt upplevelsecentrum som skolbarn och barnfamiljer från hela Sverige får besöka, med syftet att lära sig mer om barnrättsfrågor. Bergmar uppskattar att det skulle kosta 15 miljoner kronor per år att driva huset.
Ett hundratal Mariefredsbor och olika aktörer på orten har gemensamt bidragit med omkring 300 000 kronor till projektet, efter en inbjudan från stiftelsen om att bli "medbyggare".
‒Det är mycket pengar, men i sammanhanget är det lite pengar och mest en symbolisk handling. Vi behöver nå fram till de personer som konceptuellt förstår vikten av ett World's children's prize house och som har väldigt mycket pengar. Den kategorin är inte jättestor i Sverige. Vi approcherar dem successivt, säger Magnus Bergmar utan att vilja avslöja vem eller vilka han tagit kontakt med.
Det är Sörmlands turistutveckling AB som kommer att utföra studien åt Strängnäs kommun. Arbetet startar nu i juni och ska vara färdigt senast den 30 september. Pengarna tas från kommunstyrelsens konto för särskilda insatser.