Beslutet om att starta föreningen fattades den 1 december 1913. Borgmästarinnan Lindqvist hade då kallat samman de Mariefredsbor som var intresserade av att starta en lokalavdelning av dåvarande Svenska Kvinnoföreningen Röda Korset. Borgmästarinnan själv utsågs till ordförande och fröken Karin Norberg till sekreterare. Protokollet från det allra första mötet finns kvar än i dag. Där står bland annat följande mening att läsa: "Vid sammanträdets slut inskrefvo sig i föreningen 25 personer hvilka erlade överenskommen årsavgift af 1 kr."
— Alla papper finns sparade. På den tiden var det mest bättre bemedlade kvinnor som hade tid att engagera sig. Nu är vi 204 medlemmar, de flesta är pensionärer, säger Katarina Sandmark, som i dag är ordförande i Röda Korset i Mariefred.
Under årens lopp har Röda korset i Mariefred utan uppehåll arbetat med att på olika sätt hjälpa och stötta människor som är i behov av det. Det har delats ut strumpor och kläder till barn och det har startats mödrahem för ensamstående kvinnor. Och mycket annat.
— Mycket av Röda Korsets tidigare historia handlade om att införa sådant som staten nu håller i. Till exempel införde Röda Korset möjlighet till folktandvård, säger Katarina Sandmark.
Till en början bestod arbetet mest av att samla in kläder till hjälpbehövande. I dag ligger fokus mer på att samla in pengar.
— Det är bättre att skicka pengar så att de kan köpa kläder efter behov. I Afrika har de kanske behov av helt andra kläder än de kläder vi har här till exempel, säger Katarina Sandmark.
Dagens verksamhet i Mariefred kretsar främst kring secondhand-butiken Kupan, som sedan 1994 haft sin verksamhet på Nygatan. Hit skänks kläder, böcker och prylar som tas om hand och omvandlas till pengar.
— En annan viktig del av verksamheten är Vårdcentralens café, som drivs tillsammans med Röda Korset i Stallarholmen, säger Katarina Sandmark.
Pengarna som samlas in på caféet används till olika aktiviteter i Mariefred. Bland annat anordnas fester och första hjälpen-utbildningar.
— I framtiden hoppas jag att vi kommer att kunna fortsätta med vår verksamhet och att vi kommer få fler medlemmar. Vi hade som mål att få 100 nya medlemmar nu under jubileumsåret. Hittills har vi fått 53 nya, men än är året inte slut, säger Katarina Sandmark.