Röstmottagare inte neutrala i information vid röstlokaler

En tillsägelse har mejlats ut till röstlokalerna, efter att valnämnden och kommunhuset fått veta att röstmottagare inte har varit neutrala i sin information om skolstrukturfrågan.

Monica Rytterlund och Peter Birksten var ett par av valarbetarna i kommunhuset på fredagen. Efter att väljarna har gjort sina val bakom skärmarna lämnas valkuverten över till duon.

Monica Rytterlund och Peter Birksten var ett par av valarbetarna i kommunhuset på fredagen. Efter att väljarna har gjort sina val bakom skärmarna lämnas valkuverten över till duon.

Foto:

Övrigt2018-08-31 16:52

Valnämnden i Strängnäs kommun har tagit emot uppgifter om att röstmottagare i någon eller flera röstningslokaler inte har varit neutrala i sin information till väljarna, när folkomröstningen om skolstrukturen har kommit på tal. På fredagsmorgonen ringde nämndens ordförande Eva Strömberg (S) till kommunens chefsjurist Ulf Broström, som sett till att ett mejl nu har gått ut till valarbetarna.

– Vi har gått ut med information om att de på ett neutralt sätt måste förklara hur folkomröstningen går till, säger han.

Flera väljare har också hört av sig till tidningen och berättat att det saknats information om folkomröstningen i röstlokaler.

– Det fanns en lapp på bordet där man lämnar sin röst, efter att man har varit inne i valbåset. Men då är det ju för sent! Då har folk redan röstat och behöver ställa sig i kö igen. Då tror jag många tänker "då skiter jag i det", säger Maria Wallerström som besökte kommunhuset i Strängnäs för att förtidsrösta på torsdagen.

När tidningen besöker kommunhuset efter lunchtid på fredagen fanns informationen synlig på sådant sätt som Maria Wallerström önskat. På en lapp står det att det hålls fyra val; de tre allmänna och valen folkomröstningen och skolstrukturen. Valkuverten var utlagda i fyra högar och den orangea valsedeln som används i folkomröstningen var tydligt placerad i stället med övriga sedlar.

Då var det också en strid ström av framför allt Strängnäsbor som valde att rösta, dryga veckan före valet. Peter Birksten, som vid tidpunkten tog emot de igenklistrade valkuverten, berättar att det är drygt 2 000 personer som har förtidsröstat i kommunhuset sedan den 22 augusti.

– Vi tror att det är fler än vanligt i år, men det vet man ju inte riktigt förrän allt är klart. Det är också vad alla säger, att det blir vanligare och vanligare med förtidsröstning, säger han.

Här kan du rösta

Det är möjligt att rösta före valdagen, så kallad förtidsröstning. Det går att göra i vilken allmän röstningslokal som helst i hela landet. I Strängnäs kommun har kommunhuset i Strängnäs samt på medborgarkontoren i Mariefred, Stallarholmen och Åkers styckebruk förtidsröstning.

Det finns också Valmyndighetens hemsidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!