På fredagen meddelades domen mot den man som misstänks ha hotat 26 offentliga personer till livet – bland annat Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs. Det blir sju års fängelse som straff, har Stockholms tingsrätt bestämt, och mannen ska också betala skadestånd till flera av de utsatta.
– Ingen typ av hot ska tolereras, och definitivt inte hot mot folkvalda som försöker bidra till ett bättre samhälle och många gånger redan har en utsatt position. Ur det perspektivet känns det bra med en sådan dom, säger Jacob Högfeldt.
Det är drygt ett år sedan som statsminister Stefan Löfven, de flesta ministrarna i hans regering, Jacob Högfeldt och ytterligare två kommunalråd, ett par tidigare politiker samt en artist fick ta emot de aktuella hoten via brev.
Den 7 augusti 2018 öppnade Jacob Högfeldt ett ofrankerat kuvert med sitt namn på i kommunhuset. I kuvertet fanns en lapp med texten ”snart är du död” skriven med röd tuschpenna – och ett vitt pulver.
Monica Lindell Rylén (S), även hon kommunalråd i Strängnäs kommun, var med när brevet öppnades. När lappen och pulvret uppenbarade sig lämnade och låste de rummet, tvättade händerna noga och uppsökte kommunens säkerhetsansvariga. Räddningstjänsten larmades och kommunhuset utrymdes.
– Det har definitivt påverkat mig. Jag har ändrat mitt beteende till viss del och i olika situationer tänker jag på det som hänt, säger Jacob Högfeldt utan att vilja gå in på detaljer.
Hoten till de andra personerna har varit näst intill identiska. Brevet till ett annat kommunalråd innehöll endast pulver, ingen lapp. Brevet till en tidigare minister innehöll en lapp, men inget pulver. Meddelandet till artisten Jonas Gardell innehöll ett tillägg som anspelade på hans sexuella läggning.
Tingsrätten konstaterar att Jacob Högfeldt öppnade brevet och tog del av innehållet – ett hot som är ägnat att framkalla allvarlig fruktan för sin egen eller andras säkerhet.
Samma sak slås fast i 19 andra fall, men sex av åtalspunkterna ogillas då det inte går att bevisa att hotbreven har kommit till adressaternas kännedom. Så är fallet med exempelvis statsminister Stefan Löfven. Han öppnade inte själv brevet, och det anses inte vara utrett att hotet faktiskt kommit till hans kännedom.
Men den åtalade, som är i 40-årsåldern och bosatt i Västra Götaland, döms alltså för sammanlagt 20 fall av olaga hot. Hans dna finns på två av kuverten och en handstilsanalys gör att tingsrätten anser "att det är ställt utom rimligt tvivel" att det är han som är upphovsmannen till samtliga hotbrev.
Hoten han döms för anses dock inte vara grova, utan av normalgraden.
Mannen döms också för mordförsök efter att ha skickat en brevbomb till ett bolag i England, och för ringa narkotikabrott efter att polisen hittat olika slags narkotika i hans bostad. Det är mordförsöket som anses vara det allvarligaste brottet, enligt domen, och det är det som gör att straffet blir så hårt som sju år i fängelse. Det brevet öppnades dock på annat sätt än det avsedda, vilket gjorde att bomben inte utlöstes. Hade det gjorts på rätt sätt, hade personen som öppnade brevet fått dödliga eller åtminstone allvarliga skador.
Mannen bor alltså i Västra Götaland, men har bott större delen av sitt liv i Sörmland. Han flyttade till Eskilstuna som barn och av polisförhören framgår att han har bott i Eskilstuna i omkring 30 år. Därefter bodde han i Katrineholm en kort tid, innan han flyttade till Västra Götaland.
Tidningen har tidigare berättat att mannen häktades i sin frånvaro i slutet av april. Han greps av polis i Thailand den 27 april, och fick tillbringa två veckor i thailändsk arrest. När han landade på Arlanda den 12 maj greps han av Säkerhetspolisen, och har sedan dess varit frihetsberövad. Av domen framgår att polisen var honom på spåren redan förra året. Han anhölls i slutet av december 2017 men släpptes efter husrannsakan.
Mannen har konsekvent nekat till brott. När polisen har frågat honom hur hans dna kan finnas i breven, har han svarat att polisen har planterat det där för att sätta dit honom. Även den narkotika som har hittats i hans hem menar han att polisen har placerat där.
Tidningen har sökt Eva Wintzell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.