Sjuka medarbetare är ett fortsatt bekymmer i Strängnäs skolverksamhet. I februari låg sjukfrånvaron i allt från förskola till vuxenutbildning på rekordhöga nivåer – 12,4 procent av den totala arbetstiden. Därefter har den sjunkit. I juli var frånvaron så låg att nämnden skulle ha klarat det tidigare målet på 6 procent. Men snittet för den senaste tolvmånadersperioden var fortfarande 9,5 procent.
– Det här är något som tas upp på varje möte vi har med arbetsgivaren, på ett eller annat sätt, säger Charlotta Bergquist, ordförande för Lärarförbundet i Strängnäs, som organiserar omkring 400 lärare i kommunala och fristående skolor.
Läs mer ► skolpolitikerna på tisdagskvällens möte. HR-chefen Lena Thelin listar flera åtgärder, när tidningen frågar vad som har gjorts åt situationen hittills. Något som har införts från och med september är att medarbetare som sjukskriver sig direkt ska ringa sin chef eller annan, av chefen utsedd, person.
– Chefen ska ha kontakt första dagen eller direkt när chefen är tillbaka på arbetsplatsen, säger Lena Thelin och berättar att chefer för enheter med hög sjukfrånvaro kommer att få extra stöd från kommunens HR-specialister till och med juni 2019.
Med stöd av företagshälsovården riktas också särskilda insatser mot tre utvalda arbetsplatser under socialnämndens ansvarsområde och två som sorterar under barn- och utbildningsnämnden. Målet är att minska korttidsfrånvaron.
Fackordförande Charlotta Bergquist upplever att utbildningskontorets chefer vill att lärarnas arbetssituation ska förbättras. Hon konstaterar att pengarna styr, men är ändå försiktigt positiv:
– Vi hoppas på det nya läraravtalet som handlar mycket om att arbeta lokalt, på varje arbetsplats, med att följa upp arbetsmiljöfrågor. Arbetsgivaren har också bjudit in oss fackliga till möten under hösten där vi ska prata om arbetssätt i skolan och hur kommunen använder sina behöriga lärare. Det ska förhoppningsvis göra något åt lärarnas höga arbetsbelastning, som sjukfrånvaron helt klart hänger samman med.
Målet om en minskad sjukfrånvaro bedöms som "ej uppfyllt", när nämndens samtliga mål för 2018 gås igenom i rapporten. Att nämnden ska kompensera för elevers olikheter när resurser fördelas är ett mål som "bedöms ej bli uppfyllt" ens vid årets slut. Den modell som kommunen använder sig av när pengarna styrs till olika skolor behöver utvecklas, slås fast i rapporten.
Rapporten innehåller också information om ekonomin, åtta månader in på året. Den sista augusti fanns nära 4 miljoner kronor mer än beräknat på barn- och utbildningsnämndens konto. Lägre kostnader för skolskjuts och högre intäkter inom förskolan är två av orsakerna till överskottet.
Vid tidpunkten för delårsrapporten lyder prognosen att budgeten ska vara i balans vid årsskiftet. Miljonerna som just nu uppvisas som ett överskott har då bytts ut mot en nolla.
Grundskola och gymnasium drar över budgeten nu och beräknas göra det även när året är slut. Det är framför allt verksamhetsområdet särskola som förväntas rädda resultatet, på helårsbasis.