Sommarforskarskolan Research academy for young scientists, Rays, samlar varje år några av landets mest lovande forskartalanger i åldersgruppen 17–18 år för ett fyra veckor långt forskarprogram. Syftet är att inspirera och motivera ungdomar till en framtida karriär inom forskning och utveckling.
‒Det här är en fantastisk chans att få prova på och forska på den här nivån och det har varit spännande att få träffa föreläsare och mentorer, säger Ebba Örtenblad från Bjärred.
Hon har biologi och medicin som inriktning och har bedrivit ett eget forskningsprojekt om en genetisk leversjukdom hos möss.
‒Det har gått bra. Vi försöker förstå sjukdomen och hitta ett botmedel som på motsvarande sätt ska kunna hjälpa människor, säger hon.
Under forskarskolan, som inleddes med att studenterna fick träffa gästföreläsare och gå igenom vetenskapsmetodik, har de bland annat hunnit med besök på Kungliga tekniska högskolan, Karolinska institutet och Stockholms universitet. Därefter har de ägnat två veckor till sina egna forskningsprojekt. När tidningen besöker en av Europaskolans studiesalar råder det koncentrerad stämning. De sista dagarna har ägnats åt rapportskrivning inför fredagens presentationer, som sker på Tekniska museet i Stockholm.
Anja Saksi från Norrköping har astrofysik som område och hon har studerat hur ljus bryts genom atmosfären.
‒Utifrån det kan vi ta reda på vad atmosfären består av. Det är intressant att undersöka om det finns syre i där och i förlängningen också liv, säger hon.
Spridningen på de unga forskarnas intresseområden är stor. Under de gånga veckorna har unga fysiker lärt känna såväl mattesnillen som lovande biologer.
David Hambraeus, från Falun, är inne på teoretisk fysik och har forskat på kvantkryptografi.
‒Vi har tittat på hur det går att kryptera information, så att den bara går att läsa av den man önskar och ingen utomstående. Därför har vi använt oss av kvantfysik.
När sommarforskarskolan är över reser David Hambraeus till Indonesien för att tävla i OS i fysik. I framtiden skulle han mycket väl kunna tänka sig ett jobb inom rymdindustrin.
‒Nasa eller SpaceX är lite lockande. Man kanske skulle bygga en raket eller så, säger han.