Stenar stoppade Postnord – breven las på hög i två veckor: "Allvarligt"

För ett par veckor sedan började postfacken till de 24 bostadsrätterna på Ringugnsvägen eka tomma. Allt från Postnord uteblev – räkningar, reklam och avier. Postchefen skyller på att ingen meddelat dem att infarten flyttats – 40 meter.

– Om vi hade stängt av vägen eller ändrat portkod hade det väl varit en sak, men nu var det ju bara att köra runt, säger Tommy Grahn – som på onsdagen, efter två veckor med ett tomt postfack, fick sina försändelser igen.

– Om vi hade stängt av vägen eller ändrat portkod hade det väl varit en sak, men nu var det ju bara att köra runt, säger Tommy Grahn – som på onsdagen, efter två veckor med ett tomt postfack, fick sina försändelser igen.

Foto:

Övrigt2018-11-22 06:12

Skarvarna i den utrullade gräsmattan framför de tre grågula flerfamiljshusen har inte hunnit växa ihop än. Det har varit inflyttning under året och en av de boende, Tommy Grahn, pratar förtjust om hur bra sammanhållning grannskapet redan hunnit få.

Det var också just via grannar han, efter någon veckas väntan, insåg att han inte var ensam om att sakna merparten av sin post.

– Först tänkte jag inte så mycket på det, men sedan förstod jag ju att de inte heller fått sin post. En granne väntade exempelvis på viktig företagspost.

De boende började ringa till Postnord och i veckan stoppade en av dem bolagets bilburna brevbärare ute på gatan.

– Enligt brevbäraren hade chefen sagt att de inte fick leverera för att "det var bökigt att köra in". Men alla andra kör ju hit efter ändringen – hemtjänsten och de andra postbuden.

Gång- och cykelvägen framför husen blev klar helt nyligen. I samband med det las två stenar ut, för att hindra biltrafik rakt in på gården. Infarten flyttades – 40 meter på samma gata.

På tisdagen ringde Tommy Grahn till Postnords huvudkontor. Han blev senare uppringd av produktionschefen i Strängnäs, Mikael Lantz.

– Han skyllde på personalen. Det är fräckt. Han lovade i alla fall att vi skulle få vår post på onsdagen och det är väl bra, säger Tommy Grahn.

Han är dock klart missnöjd med Postnords agerande.

– Det är ganska allvarligt att inte dela ut posten på två veckor. Om det nu var problem, varför inte ett anslag på porten eller någon slags meddelande?

Till tidningen säger Mikael Lantz att det blivit "ett missförstånd" och att han blev uppmärksammad på det först på tisdagen.

– Det är ett nybyggt område och de stängde den väg vi brukar åka in på med stenar. Då visste inte brevbäraren att man kunde åka in från ett annat håll, säger produktionschefen.

Så enligt dig har ingen sagt att brevbäraren inte ska köra runt?

– Nej. De boende får sin post i dag (onsdag) så saken är utagerad. Då får de även den post som lagts på hög här i Strängnäs.

Ni har inte levererat post på två veckor. Följer ni upp det här?

– Självklart följer vi upp det. Jag har pratat med berörd brevbärare, men så här är det; när man gör förändringar i vårt område, om man vill flytta en brevlåda eller dra om en väg, då måste fastighetsägaren eller de boende meddela det till oss.

Enligt Mikael Lantz hade det alltså inte varit några problem om någon meddelat Postnord att infarten flyttats en bit bort.

"Någon" är i det här fallet fastighetsägaren Insulanders bygg, där Jonas Boklund är vd. Han blir lite ställd av frågan om de meddelat Postnord ändringen:

– Vi bygger ju en hel del bostäder men jag har aldrig varit med om att vi talat om för Postnord hur de ska köra. Hittills har det ju varit ett provisorium i området – nu får de följa de vägar som finns.

Nära 100-procentig utdelning – vill slippa femdagarspost

Postnord AB bildades 2009 då den svenska Posten och Post Danmark gick samman. Postnordkoncernen ägs till 60 procent av svenska staten och till 40 procent av danska staten.

I takt med digitaliseringen skickas allt färre brev i pappersform. Det gör varje enskild försändelse dyrare att dela ut, eftersom merparten av de fasta kostnaderna ligger kvar.

Därför efterlyser Postnord en ny postlag som frångår kravet på utdelning fem dagar i veckan. Bolaget vill också slopa pristaket på frimärken och höja priset med runt en krona per år.

– Sedan millennieskifte har vi kanske höjt portot med 20 procent, samtidigt som våra kostnader ökat med 200 procent, sa Postnords Sverigechef Annemarie Gardshol i SR Ekots lördagsintervju den 3 november.

Vid årsskiftet trädde en ny postförordning i kraft, vilket gav Postnord två dagar på sig att dela ut försändelser, jämfört med tidigare en. Då ska 95 procent vara utdelade. I september var resultatet 99,39 procent.

Källa: Postnord m. fl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!