1997 intervjuades Stig Aggestad från Eskilstuna i Eskilstuna-Kuriren. Anledningen var att han då fyllde 60 år. I intervjun talade han sig varm för fotbollsklubben hans pappa Bertil en gång spelade för.
– Pappa släpade med mig till IFK:s matcher på Tunavallen. Där har jag tillbringat mycket tid från 40-talet fram till 60-talet. Jag stortrivdes och gillar fortfarande fotboll även om det inte blir så ofta jag kommer till Tunavallen, sa han i artikeln.
IFK Eskilstunas betydelse för Stig Aggestad tydliggörs i hans testamente. Föreningen ska få lika mycket pengar som äldreboendet Tunagården, närmare två miljoner kronor såsom det ser ut i bouppteckningen.
► Läs också:Stigs gåva efter sin död – två miljoner till äldreboendet
I Strängnäs bor Sven-Olof Fagerberg och hans hustru Inga-Lisa Lindström. Sven-Olof har efter sin kusin Stig Aggestads död tagit hand om en hel massa gamla IFK-minnen. Fotografier, diplom, en jublieumsskrift... Sven-Olof minns Stig Aggestads fotbollsintresse, och berättar att det faktum att Stig hade en cp-skada inte var något hinder när det vankades match.
– Det var Bertil (pappan) som tog med honom. I början fick han bära honom, men sen hade han ju rullstol med sig. Och han skaffade sig ju en sån där elrullstol sen också, minns Sven-Olof Fagerberg.
Stig Aggestads pappa Bertil var under en period aktiv som spelare i IFK Eskilstuna. Han värvades till klubben från Strängnäsföreningen Viljan. 1948 blev Bertil Aggestad även fotbollsdomare.
Ray West, ordförande i IFK Eskilstuna, kände inte till testamentsgåvan. Plötsligt en dag blev han kontaktad av familjejuristen, som släppte bomben. Klubben skulle få ett miljontillskott.
– Det blev helt klart en överraskning. Vi är oerhört glada att en person väljer att stödja en ideell förening, det är fantastiskt, säger han.
Ray West kände inte Stig Aggestad personligen, men berättar att det finns andra inom föreningen som gjorde det.
– Några av de äldre inom IFK kände honom, och de har haft viss kontakt, berättar han.
Exakt hur mycket pengar Tunagården och IFK kommer att få dela på är inte helt klart. Dels är pengarna fortfarande bundna i fonder som kan skifta i värde, dels kommer de beskattas. Innan skatt ser det dock i nuläget ut att handla om knappa två miljoner kronor vardera.
För IFK Eskilstuna innebär det förstås ett jättetillskott.
– Det är oerhört mycket pengar. Nu har vi en möjlighet att få en stabil ekonomi och en likviditetsbuffert, och det här kommer inte att spenderas på en massa konstiga saker, försäkrar IFK-ordföranden Ray West.
Exakt hur man ska använda pengarna beror på hur mycket det blir efter skatt, men Ray West säger att ungdomsverksamheten är något man kommer att prioritera.
– Vi har i dag runt 320 ungdomar från totalt 33 olika länder, och det är klart att vi kommer att satsa på dem, säger han.
Att Stig Aggestad hade gott om pengar har inte varit känt för många, om ens någon. Enligt vänner och anhöriga som Eskilstuna-Kuriren har pratat med har han levt ett enkelt liv och varit nöjd med det.
Eftersom han hade ett handikapp var hans mamma Sara Aggestad noga med att hela tiden lägga undan pengar, så att Stig skulle kunna ha det bra när hon inte längre fanns. Och Saras slit har lagt grunden till den förmögenhet som Stig Aggestad lämnat efter sig.
– De var försiktiga och slösade inga pengar. De sparade och gnetade på ett sparkonto, men sedan blev det fonder. Och fonderna har gått väldigt bra, berättar Stig Aggestads kusin Sven-Olof Fagerberg i Strängnäs.
Stig Aggestad avled i januari i år. Han blev 80 år gammal.