Kilenkrysset vill ta över 40000 kvadratmeter kommunal mark vid Gorsingeberget i Malmby, för att lättare kunna exploatera sin mark i området. För det var företaget redo att betala 190 kronor per kvadratmeter. Men när politikerna i kommunfullmäktige skulle godkänna fastighetsregleringen under mötet den 28 februari, blev det istället en återremiss.
Tjänstemännen som förberedde ärendet och politikerna i kommunstyrelsen hade missat att marken i fråga är den som är tilltänkt för bygget av en biogasanläggning. Att det ens blev aktuellt att den skulle avyttras var ett misstag, menar Fredrik Granlund, mark- och exploateringschef i Strängnäs kommun.
‒Det var en kommunikationsmiss från min sida, jag borde ha stämt av det bättre, säger han.
Företaget Strängnäs biogas AB har långtgångna planer på att starta en biogasanläggning i Strängnäs. Bolaget sökte och beviljades miljötillstånd för flera år sedan med just den här platsen i åtanke. Även finansiering från Klimatklivet har beviljats, men det är fortfarande inte klart för byggstart.
‒Vi har reserverat marken åt dem under en längre tid utan att det hänt någonting. Men deras miljötillstånd gäller fortfarande och då vill vi inte sälja marken till någon annan under tiden, säger Fredrik Granlund.
Enligt Strängnäs biogas ordförande Kaj Wågdahl är det några avtal som behövs innan biogasanläggningen kan bli verklighet.
‒Vi är i färd med att teckna ett avtal om råvaror med Eskilstuna kommun. Där finns ett överskott på matavfall, vilket passar som handen i handsken för oss. Vi vill röta matavfallet i vår anläggning så att vi får en större produktion och bättre ekonomi. Vi har muntliga överrenskommelser, men jag hoppas att vi har ett skarpt avtal inom några månader, säger han.
Miljötillståndet har ett villkor som säger att bygget måste påbörjas innan juli, och det hinner bolaget inte med även om råvaruavtalen skulle bli klara under våren.
‒Vi måste ansöka hos miljöprövningsdelegationen i Uppsala om att få förlänga igångsättningstiden. Normalt sett är det inget problem, säger Kaj Wågdahl.
I förslaget om fastighetsreglering av marken i Malmby fanns det också en punkt om att intäkterna skulle gå till att bygga ut Malmbyvägen så att den knyter ihop Gorsingeberget med Malmby. Vägen ska byggas trots att resten av ärendet återremitterades, enligt Fredrik Granlund.
‒Kommunfullmäktige måste besluta om någon annan typ av finansiering först. Men vägbygget försenas inte, vi hade inte kunnat komma i gång förrän till hösten i alla fall, säger han.
Kilenkryssets styrelseordförande Jan Persson är inte besviken över att markaffären gick i stöpet.
‒Nej, vi har redan massor med mark där ute. Det viktiga är att det blir en väg, då blir vi glada ändå, säger han.