Tidningen har tidigare berättat om att avloppsreningsverket i Mariefred är åldersdigert, och att även anläggningen i Strängnäs behöver uppdateras för att uppfylla framtidens kapacitets- och miljökrav.
Sevabs förslag på lösning är att lägga ner anläggningen i Mariefred och att investera i den i Strängnäs. Avloppsvattnet ska enligt denna plan fraktas från Mariefred till Strängnäs via en lång ledning. Kalaset väntas kosta 313–353 miljoner kronor. Allt det här har Sevab redan fattat ett så kallat inriktningsbeslut om, alltså att tjänstemännen ska arbeta med att förbereda planen.
Men nu har bolaget fått bakläxa. I måndags bestämde kommunfullmäktige att tjänstemännen ska titta på förslaget igen.
Det var oppositionspolitikerna förutom Sverigedemokraterna som drev igenom återremissen. Monika Eriksson Bertilsson (STRP) är nöjd med det. Hon vill att tjänstemännen ska ta fram flera möjliga lösningar.
‒Det är viktigt att politiken får ta ställning till fler alternativ inför så stora investeringar som ska vara så länge och belasta kommunens likviditet, säger hon.
Hennes parti vill att Sevab undersöker om det i stället går att frakta Mariefreds avloppsvatten till Södertälje. Partiet vill inte heller att Strängnäs reningsverk ska ligga kvar på sin nuvarande plats i Gorsingeholm, bland annat för att det ligger nära bostadsområden och för risken för översvämning om Mälaren stiger.
Sevabs VA-chef Admir Ibrisevic upplever att tjänstemännen redan har tittat på flera olika alternativ, men att det förslag de presenterat är det bästa i deras mening. Vad som händer nu vet han inte riktigt. När det är klart vilka frågor som oppositionen vill ha svar på i ska Sevab göra sitt bästa för att svara på dem.
‒Jag har inte fått några nya direktiv än, säger han.
Grundproblemet kvarstår dock. Reningsverken måste göras om, och det snart. Tidigare var förhoppningen att den nya anläggningen i Strängnäs skulle vara i drift 2021 eller 2022. Men efter måndagens beslut finns det en risk att planerna försenas, enligt Eva Ehrstrand som är utredare på Sevab.
‒ Om nya utredningar ska göras så innebär det att arbetet med nytt tillstånd för Strängnäs reningsverk och nedläggning av Mariefreds reningsverk försenas. Det kan i sin tur både innebära fördyringar och framför allt att utbyggnaden försenas och att Sevab och Strängnäs kommun inte kan leva upp till de miljökrav som ställs, säger hon.
När beslutsunderlaget har kompletterats och oppositionens frågor har fått svar, kommer frågan tillbaka till kommunfullmäktige igen.