Stor oro hos personal inom äldreomsorgen efter besparingskrav: "Det är ju människor det handlar om"

Hemtjänstpersonal och anställda på särskilda boenden förstår inte hur pengar ska kunna sparas, i ett redan pressat ekonomiskt läge. De anser inte att de ges förutsättningar att göra ett bra jobb för kommunens seniorer.

Foto:

Övrigt2019-02-19 06:12

Det är eftermiddag och nio kvinnor har samlats på Strengnäs Tidnings redaktion. Några kommer direkt från jobbet, andra har nyligen vaknat för att jobba natt.

Stämningen är först uppsluppen. De hejar glatt på varandra, kramas och frågar hur det är. Det är länge sedan de hade tid att sitta ner tillsammans så här, säger någon. Men när kaffet är upphällt och intervjun tar vid, skiftar känsloläget snabbt.

Kvinnorna jobbar inom den kommunala äldreomsorgen, på såväl särskilda boenden som inom hemtjänsten. De tar hand om kommunens gamla och sjuka, och säger att de i grunden brinner för sina jobb. Men de upplever att just jobbet riskerar att göra dem själva sjuka.

– Flera har sagt upp sig. Många är redan sjukskrivna. Det är fler än vi som vill prata med tidningen, men de orkar inte. En del vågar inte heller, de är rädda för cheferna, säger en av kvinnorna.

Socialnämnden riktlinjer för hur tiden för de saker som seniorerna har beviljats hjälp med i sina hem ska beräknas. Olika insatser bedöms ta olika antal minuter, och vissa sysslor ska hemtjänstpersonalen utföra parallellt. Men minutschemat är snålt tilltaget och skapar stor stress, anser en kvinna som arbetat i hemtjänsten i många år:

– En brukare kan ha fått beviljat tio minuter för ett toalettbesök. Det är inte ovanligt att det tar så lång tid att bara få upp en person halvvägs ur sängen. Då ska vi alltså låta personen ligga kvar och säga "du får larma för nu kan vi inte vara kvar längre". Det är ju människor det handlar om!

Personalen får inte lägga mer tid per brukare, än brukaren fått beviljat av en biståndshandläggare. Förflyttningstiden mellan vissa besök är många gånger knapp – en medarbetare berättar om en resa från kommunens utkant till centrala Strängnäs som schemalagts att ta tre minuter, när det i själva verket tar knappa halvtimmen att köra sträckan på sommarväglag – så marginalerna är små. Kvinnorna som arbetar inom hemtjänsten beskriver en vardag där de jagar sekunder – den egna rasten krymps ofta, och att själv gå på toaletten prioriteras bort.

– Man trollar med knäna, helt enkelt. Ett stort problem är att det är lätt att hamna efter med dokumentationen, som vi också måste hinna med, säger Carola Melin.

Före jul fick hemtjänstpersonalen veta att flera tjänster ska försvinna. Samtidigt ska äldreomsorgens vikariepool förstärkas.

– Det ska bli mer eller mindre fasta vikarier inom hemtjänsten, som vi förstår det. Men om personal sägs upp på grund av övertalighet, som det heter, hur kan det då krävas så mycket vikarier? Det går inte ihop för mig, säger Jeanette Komulainen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!