När tidningen pratar med Strängnäs stifts biskop vid 15-tiden på tisdagen är han medveten om att de funna föremålen inte är 100-procentigt identifierade ännu, men han känner sig mycket hoppfull.
– Det här är ju en dag av uppspärrade ögon, bultande hjärtan och en helt fantastisk känsla av lycka och tacksamhet. Helt otroligt!
Biskopen fortsätter:
– Det är en pusselbit som varit borta som handlar om svensk historia, hela nationalstatens början. Nu tror jag att vi har fått upp ögonen för vad de här föremålen betyder för vår självbild. Vi har något i världsformat. När de en gång kom till var det för att visa att Sverige minsann var att räkna med, att det inte var någon fattigkusin från landet, säger Johan Dalman.
Domprost Christofer Lundgren var på tisdagsmorgonen på plats i Eskilstuna tingsrätt för den beskedet om fyndet.
Han säger att han först inte vågade hoppas för mycket, men ganska snart insåg att det av allt att döma stämmer.
– Jag känner glädje och lättnad. Det är det här vi har hoppats ska ske, säger Christofer Lundgren och kommenterar särskilt att fyndet gjordes just på vad som skulle vara rättegångens sista dag.
Domkyrkoförsamlingen har under rättegången riktat ett krav mot den åtalade 22-åringen: Returnera regalierna eller betala ett skadestånd på 65 miljoner kronor.
– Det kanske inte är en slump att det var just i dag och det kanske inte är en slump att det var i Åkersberga, säger Christofer Lundgren.
Han säger att domkyrkoförsamlingen fortfarande inte har fått några krav på lösensumma eller andra samtal om regaliernas eventuella återlämnande.
22-åringen, som bor i Åkersberga, har alltså hela tiden nekat till att vara skyldig till eller medvetet inblandad i den grova stölden. Han har också suttit häktad med fulla restriktioner sedan i september och inte fått kommunicera med omvärlden.
Enligt åklagare Reena Devgun är minst ytterligare en person inblandad i själva stölden.
En person, en Stockholmsman i 45-årsåldern, är också misstänkt för grovt häleri i samband med kuppen, enligt den förundersökning som drivs vidare av åklagare Isabelle Bjursten.
I skrivande stund, vid 16-tiden på tisdagen, har polisen fortfarande inte 100-procentigt bekräftat att det är de stulna begravningsregalierna som nu hittats.
Det kan komma att dröja – domkyrkoförsamlingen är en av flera parter som kallats in för att bekräfta eller dementera fyndets äkthet.
– Vi är ombedda att medverka för att identifiera föremålen. Det senaste beskedet är att det sker i morgon, men det är ju nu en snabb händelseutveckling och polisen jobbar med konkreta åtgärder, så jag vet inte om de ändrar sig, säger Christofer Lundgren.
Domkyrkoförsamlingens kommunikatör Catharina Fröjd är också mycket glad.
– Stämningen här är väldigt god. Alla är väldigt glada över den här nyheten. Så funderar vi på vad som händer nu – när vi får tillbaka föremålen och vilket skick de är i, exempelvis.
Församlingens ambition har hela tiden varit att, om föremålen återfinns, kunna visa dem i domkyrkan igen.
Om, när och hur så blir fallet är dock fortfarande inte bestämt, enligt Catharina Fröjd. Begravningsregalierna ägs av församlingen och förvaras och hanteras i samråd med länsstyrelsen Södermanland.
Den säkerhetslösning som hade godkänts för föremålen är inte ovanlig i svenska kyrkor och även Svenska kyrkan nationellt följer utgången av domkyrkokuppen. Det återstår att se om den innebär några begränsningar av hur offentligt det svenska kyrkliga kulturarvet bedöms kunna fortsätta vara.
Först ska det alltså konstateras att det är just 1600-talsregalierna som hittats, i en soptunna i Åkersberga.
– Blir det klart att det är regalierna ska vi fira med tårta. Jag har hört att kyrkorådets ordförande Birgitta Wrede sa redan den 31 juli, då föremålen stals, att hon skulle bjuda på tårta den dag de återfanns. Nu får hon vara beredd! säger Catharina Fröjd och skrattar.