Strängnäs och Eskilstuna överväger att lämna Fibra

Lönsamheten är för dålig. Det anser Strängnäs och Eskilstuna som överväger att lämna det kommunägda bolaget Fibra, vars uppgift är att marknadsföra och ansluta kunder till stadsnäten.

Övrigt2018-03-06 19:32

Fibra bildades 2014 och ägs av Arboga och Hallstahammar kommun samt de kommunala energibolagen Mälarenergi i Västerås, Sevab i Strängnäs och Eskilstuna energi och miljö. Bolagets uppgift är bland annat att få fler att ansluta sig till stadsnäten och därmed göra fiberkostnaderna för kommunerna lägre.

Men nu har både Eskilstuna energi och miljö och Sevab fattat beslut om att se över möjligheterna att lämna Fibra.

‒Det handlar framför allt om att lönsamheten inte är tillräckligt bra på våra stadsnät. Därför funderar vi på andra lösningar, berättar Eva Ehrstrand, styrelsekoordinator och utredare på det gemensamma driftsbolaget Esem.

Hon är noga med att understryka att det inte är säkert att kommunerna säger upp samarbetet med Fibra.

‒Det pågår diskussioner, men inget är bestämt. Det är inget som händer i morgon, säger hon.

Om Eskilstuna och Strängnäs ska lämna Fibra behövs det troligtvis ett beslut i respektive kommunfullmäktige, berättar hon. Kommunerna behöver också hitta en ny aktör som är villig att ta över arbetsuppgifterna, något som tidigast kan bli klart under 2019 om processen påbörjas inom kort.

När ska ni ha bestämt er om hur ni vill göra?

‒Vi har nog kommit ganska långt om en månad, är min uppskattning.

Hur skulle det gå till om Strängnäs och Eskilstuna vill lämna Fibra? Måste de bli utköpta?

‒Det är en sån fråga som vi diskuterar. Om skilsmässan blir av, hur skulle bodelningen gå till?

För kundernas del ska det dock inte bli någon större skillnad, oavsett vad som händer, berättar Eva Ehrstrand. Fibras nät är öppet. Det innebär att flera leverantörer av tv, telefoni och internet har kunnat ansluta sig till nätet och kunderna kan själva välja bland dem. Så ska det fortsätta vara, är tanken.

‒Det är helt självklart att det ska vara öppet, säger hon.

Fibras vd Jonas Rigner tycker att det är synd att Eskilstuna och Strängnäs överväger att lämna bolaget, men är inte heller förvånad.

‒Ägarna har olika syn på vad man vill med bolaget. Långsiktigt kan det inte fortsätta att spreta mellan dem, säger han.

Enligt honom beror detta på att Eskilstunas stadsnät har stora utmaningar.

‒Det har en betydligt högre kostnadsbild än de andra stadsnäten. Man har byggt annorlunda. Det innebär att man måste ha en högre intäkt per port i nätet. Strängnäs har inte samma utmaning när det gäller kostnadsbilden, men har samma driftsbolag och ser det därför ur samma perspektiv, säger Jonas Rigner.

Han är dock tveksam till om kommunerna kommer att hitta något annat bolag som kan göra ett bättre jobb.

‒2017 var det bästa året någonsin för oss utifrån alla nyckeltal. Vi hade dubbelt så bra resultat mot budget och bättre omsättning än målet. Budgetmålet var 5,9 miljoner kronor men det operativa resultatet blev drygt 14 miljoner kronor. Vi blev valda till bästa kommunala stadsnät och näst bäst i hela branschen. Får de mer pengar hos en annan operatör? Det är möjligt, men enligt ägardirektivet ska vi ha så låga priser som möjligt för slutkunden. Där skiljer vi oss från andra aktörer, säger han.

Eva Ehrstrand tror dock inte att det skulle bli dyrare för kunderna om Fibra byttes ut.

‒Nej, det är inte vår uppfattning. Det är framförallt det öppna nätet som bidrar till att priset från tjänsteleverantörer hålls nere, genom konkurrensen. Vi har för avsikt att även fortsättningsvis ha ett öppet nät, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!