Strängnäs står modell för elevråd i Dar es-Salaam

Den här veckan har skolor i Strängnäs kommun besök av en projektgrupp från Dar es-Salaam, för att utbyta tankar och erfarenheter om elevdemokrati. Målet är tre fungerande elevråd i storstaden – och förhoppningsvis ett svenskt nytänkande.

Niondeklassarna Klara Gustafson och Elsa Lundblad ingår båda i Strängnäs kommuns ungdomsråd, som nu fungerar som en inspiration för ett elevdemokratiutbyte med storstaden Dar es-Salaam, där Johar Sale och Anitha Masangula går i mellanstadiet.

Niondeklassarna Klara Gustafson och Elsa Lundblad ingår båda i Strängnäs kommuns ungdomsråd, som nu fungerar som en inspiration för ett elevdemokratiutbyte med storstaden Dar es-Salaam, där Johar Sale och Anitha Masangula går i mellanstadiet.

Foto:

Övrigt2018-02-08 07:33

Elevdemokrati-utbytet mellan Strängnäs kommun och Tanzania har pågått i över tio år och i våras berättade tidningen om ett nytt treårigt projekt parterna emellan.

Strängnäs kommuns ungdomsråd. Rådet ska bli en länk mellan de unga – framtidens röster och beslutsfattare – och stadens politiker.

Just nu gästas Strängnäs av en projektgrupp från Dar es-Salaam: projektledaren Gaston Makwembe, Ilalas grundskolchef Wema Kajigili och mellanstadieeleverna Anitha Masangula och Johar Sale.

Under en intensiv vecka deltar de i elevråd på flera skolor i Strängnäs och Mariefred, träffar kommunens ungdomsråd och diskuterar organisation och demokrati med tjänstemän.

På måndagseftermiddagen hölls rutinenligt elevråd på friskolan Asken.

Elevrådet betade av en prydligt nedskriven dagordning, med såväl återkommande som nya punkter där alla i tur och ordning fick komma till tals. Uppgifter diskuterades och delegerades och beslut fattades.

Kommunens barnombudsman Helena Edvinsson, eldsjäl i det Sidafinansierade projektet, tolkade mötet åt de båda vuxna gästerna och niondeklassaren Elsa Lundblad åt de båda eleverna.

Anitha Masangula och Johar Sale såg fram emot att få lära sig mer om hur demokratifrågor kan bedrivas, både lokalt och i större sammanhang.

– I elevråd lär man sig lösa problem på ett bra sätt. När vi växer upp kan vi lära oss att bli goda medborgare och sen goda ledare, sa Anitha Masangula.

Gaston Makwembe, som gästar Strängnäs för tredje gången, är också imponerad.

– Jag ser att elevråden gör eleverna väl rustade och kapabla att presentera sina idéer.

Projektledaren konstaterar att elevråden i Dar es-Salaam kommer att utvärderas och, om allt faller väl ut, möjligen kan bli en förebild för en nationell satsning på elevdemokrati i Tanzania.

I november i år får Dar es-Salaam besök av en projektgrupp från Strängnäs.

– Då ska vi se vad de fick med sig från besöket här hos oss, säger Elsa Lundblad, som tillsammans med Charlotte Noréen blir Strängnäs ungdomsrådsrepresentanter på resan.

Barnombudsmannen Helena Edvinsson nickar instämmande och menar att utbytet känns spännande och givande för båda parter. Inte trots, utan just för att Sverige har en sådan lång tradition av att jobba med demokratifrågor.

– Här har vi gjort på ungefär samma sätt väldigt länge. När man startar ett sådant här arbete på ny kula kanske man väljer att göra det på ett nytt och bättre sätt, som vi kan lära oss av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!