NÀr vi kryper ner i kÀllaren till villan i centrala StrÀngnÀs visar det sig att Patrik har mÄnga priser i konsten att brygga öl. PÄ vÀggen hÀnger diplom och medaljer; SM-guld (i Mild Ale), flera SM-silver och lika mÄnga SM-brons liksom hedersomnÀmnanden.
I januari fick han uppmÀrksamhet i BelgotrÀffen i Uppsala, ett slags inofficiellt SM i belgisk ölbryggning. Omkring 150 sorter deltog och Patriks tvÄ bidrag frÄn MunklÀgrets microbrasserie tog guld och silver i Domarklassen dÀr krÀsna domare gav sina omdömen.
â Vinnaren Helgarö Faro Wild Ale Ă€r bryggd utomhus pĂ„ Helgarö dĂ€r vi har vĂ„rt torp. Utan lock och under frukttrĂ€den med en jĂ€sningstid pĂ„ 1,5 Ă„r.
Faro Àr ett gammalt klassiskt suröl frÄn Belgien som Àr vildjÀst med bakterier. Patrik valde att smaksÀtta det med dadlar.
Drycken som tog hem silvermedaljen, Helgarö Framboise, har en touche av vildhallon frÄn Helgarö.
Vinnaren kan snart drickas pĂ„ tappkran pĂ„ puben Wasa i Stockholm. Tunga klassens vinnaröl i BelgotrĂ€ffen kommer att bryggas hos Eskilstuna Ălkultur under vĂ„ren.
2015 var det Är som var mest framgÄngsrikt för Patrik. Han vann SM-guld i klassen Mild ale. Samtidigt fick hans kraftiga lager ett hedersomnÀmnande ("En folköl som gör att man undrar varför det finns starköl.")
Patrik har haft sin hobby sedan 2012 och förklarar vad han fastnade för:
â Det festliga Ă€r att man kan göra vĂ€rldsklassöl hemma. Vin gĂ„r inte att tillverka pĂ„ samma sĂ€tt pĂ„ grund av druvorna men öl kan man göra otroligt bra. Samma ingredienser som stora bryggerier anvĂ€nder kan jag köpa eller odla sjĂ€lv.
SM 2019 hÄlls i april och Patrik stÀller upp med sina tvÄ prisade belgiska ölsorter Àven dÀr. Till hösten hÀgrar amerikanska mÀsterskapen.
â Jag Ă„ker inte med sjĂ€lv till USA utan skickar flaskpost.
Patriks har ett mÄl med sitt bryggande:
â Jag vill hitta en stabilitet i det jag kan fĂ„ fram, en jĂ€mnare kvalitet. För jag kan göra riktigt dĂ„ligt öl fortfarande.
En superviktig faktor för gott resultat Àr temperaturen i kÀllaren.
â 11 grader Ă€r perfekt för att brygga tysk pilsner. Det Ă€r den typen jag har mest av och 11 grader ger öl i vĂ€rldsklass.
I en app pÄ mobilen kan han hÄlla koll pÄ tempen nÀr han softar i soffan en trappa upp, appen gör livet som bryggare enklare.
â Ăven pĂ„ landet har jag 11-12 grader i ladan dĂ€r jĂ€sningsprocessen sker. Mycket sten i vĂ€ggarna gör att det funkar bra.
Cider brygger han ocksÄ, för ro skull.
Vad gör du av all dricka?
â Jag tĂ€vlar ju mycket, senast hade jag 30 liter med mig till Uppsala för att Folkets val skulle röstas fram. Och sĂ„ har jag en svĂ€rfar som gillar öl och jag ger bort till kompisar ocksĂ„.
Att vara bryggare tar inte mycket tid i sig om man bortser frÄn jÀsningen. En ale kan man fÄ pÄ tvÄ veckor och en lager pÄ fyra veckor.
â Det Ă€r bĂ€ttre att ha bryggningen som hobby Ă€n att satsa pĂ„ storproduktion, tycker jag. DĂ„ förlorar man glĂ€djen i det, och det finns heller inga stora pengar i det hĂ€r.