Det är en solig fredagseftermiddag i Strängnäs. Medan somliga redan har tagit helg mentalt, gör sig en grupp högstadieelever på Strängnäs Montessoriskola redo för ett extrapass i matematik.
‒Man lär sig väldigt mycket som man har nytta av på de vanliga mattelektionerna. Och så är det roliga övningar, säger 14-åriga Sigge Wallenberg Bondesson som har framtidssiktet inställt på naturvetenskaplig gymnasielinje för att sedan kunna arbeta inom datateknik.
Den så kallade spetsmatten på skolan startade i början av terminen och är, enligt rektor Peter Jedar, något unikt. Det började med en grupp men efterfrågan var stor. I dag är det omkring 50 elever i årskurserna 7–9, fördelade på tre grupper, som frivilligt kommer till klassrummet varje fredagseftermiddag för att lära sig mer under ledning av läraren Ted Ankarberg. Han tycks ha uppnått sitt personliga mål med sin undervisning – att väcka elevernas intresse för ämnet.
‒Det känns jättekul och häftigt att så pass många är intresserade. Jag vill få bort den lite negativa stämpel som matematiken har fått i svensk skola och visa att den kan vara rolig, säger han.
Varje vecka fördjupar sig eleverna i exempelvis algebra, bråkräkning eller problemlösning. Årskurserna är blandade i de tre grupperna, som i stället har lite olika svårighetsgrad. Somliga elever fördjupar sig i något de redan övat på under mattelektionerna; andra utmanas med något helt nytt.
‒Tanken med spetsmatten är inte att följa någon läroplan eller att lära ut samma saker som i den vanliga undervisningen utan att fokusera på saker som är viktiga för framtida studier. För mig spelar det ingen roll vilken nivå det är utan jag försöker känna av var gruppen befinner sig kunskapsmässigt och börjar där även om det kanske är gymnasienivå, säger Ted Ankarberg.
Just denna fredag är det multiplikation och division av decimaltal som avhandlas och Ted Ankarberg går igenom vad han kallar The Ted way – hans bästa sätt att lösa uppgiften.
‒Jag försöker hitta sätt att förenkla och åskådliggöra matematiken för eleverna. I matteböckerna kan det många gånger vara väldigt teoretiskt, förklarar han.
När det gäller just multiplikation och division av decimaltal lyder Ted-sättet så här: 1) Skala bort allt onödigt, vilket innebär att decimalerna och nollorna stryks innan talet räknas ut. 2) Om värdet är större än 10: lägg till nollorna, alltså de som skalades bort i steg 1. 3) Lägg till rätt antal decimaler, genom att summera de decimaler som skalades bort i steg 1.
Regeln prövas av eleverna, sedan väntar gemensam genomgång på vita tavlan.
‒Jag har sparat alla hans instruktioner. De fungerar, säger Sigge Wallenberg Bondesson och bläddrar i sitt block för att visa Ted ways från tidigare fredagar.