Ulf Kristersson: "Hade jag inte haft familjen med mig hade det varit helt uteslutet"

Först sade han nej. Sedan sade han nja. Men efter många funderingar och flera långa familjesamtal har Strängnäsbon Ulf Kristersson (M) nu kommit fram till att han står till Moderaternas förfogande om partiet vill ha honom som ny partiledare.

Strängnäsbon Ulf Kristersson aspirerar på partiledarposten för Moderaterna.

Strängnäsbon Ulf Kristersson aspirerar på partiledarposten för Moderaterna.

Foto: Wiklund/TT Anders

Övrigt2017-09-01 15:29

‒Det känns spännande, viktigt och ansvarsfullt och nu är det valberedningen och andra i Moderaterna som ska fatta beslut och det är jag mycket ödmjuk inför, säger Ulf Kristersson till Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning i en intervju den 1 september.

Strängnäsbon och tidigare Torshällabon Ulf Kristersson är i dag riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. När det förra fredagen stod klart att nuvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batra avgår har Kristerssons namn hamnat högst upp på listan över tänkbara efterträdare till partiledarposten. En vecka senare väljer nu Ulf Kristersson att säga ja till att axla rollen som Moderaternas partiordförande om valberedningen kommer fram till att det finns ett brett stöd i partiet för det. Flera länsförbund har redan uttryckt att de står bakom Kristersson.

‒Det jag har haft att ta ställning till är ju om jag beredd att stå till partiets förfogande om valberedningen vill det. Länsförbunden som nominerar måste ju också få veta om det är meningsfullt att nominera mig, säger Ulf Kristersson.

Enligt Ulf Kristersson har han fört långa samtal med både sig själv och familjen för att komma fram till ett beslut.

‒Jag har tänkt mycket på om det här är ett uppdrag som jag tror jag kan och vill och klarar av. Efter det landade jag i ett ja. Jag har ett ansvar. Det är en tuff tid i svensk politik, det är en tuff tid i Moderaterna och jag tror att jag har erfarenheter som jag kan bidra med, säger han.

Ulf Kristersson har inga planer på att lämna hemorten Strängnäs om han blir partiledare.

‒Jag kommer absolut bo kvar. Mina barn kommer inte att acceptera någonting annat och jag har inga planer på att flytta.

Om du blir partiledare, hur kombinerar du det med rollen som trebarnsfar?

‒Det är sådana saker som man måste fundera på. Jag har ju suttit i regeringen tidigare när barnen var ännu mindre så jag känner att vi är ganska väl rustade för detta. Vi vet ungefär vad vi ger oss in på, men det kan alltid komma in nya saker med ett partiledarskap som vi kanske ännu inte fullt ut förstår. Men jag tycker vi har tänkt igenom det på ett sådant sätt att jag känner mig trygg i att det här är okej också för min familj. Hade jag inte haft familjen med mig hade det varit helt uteslutet, säger Ulf Kristersson.

‒Men det är klart att det blir något längre dagar och att tågen inte alltid går som man vill. Men jag är ganska bra på att delegera så det där bekymrar mig inte. Det kommer att gå bra, jag är van.

Du har ju gått ut med att du stått bakom Anna Kinberg Batra. Hur känns det nu att eventuellt ta över efter henne?

‒Jag har fullt ut backat upp min partiledare på alla tänkbara sätt. Det var tråkigt att vi hamnade i den här situationen och det var ingenting jag önskat mig på något sätt. Men nu är vi där vi är och då måste man fundera på hur man gör störst nytta, ett år före nästa val och på lång sikt.

Vilken är den viktigaste utmaningen för ditt parti?

‒Det är många saker som är viktiga. Människor ska känna sig trygga i vilka de moderata värderingarna är och var vi står politiskt. Har vi skapat osäkerhet kring det måste den osäkerheten skingras. Det är en jätteviktig uppgift. Sedan har vi har ett val framför oss. Vi har ett år på oss att stärka oss själva och att stärka Alliansen så att vi kan ge Sverige en bättre regering. Det är där jag kommer lägga ner allt mitt fokus. Samla ihop Moderaterna och se till att Alliansen fungerar som ett enat lag och att vinna nästa val, däri ligger mina enkla prioriteringar.

Så det är inom Alliansen ni ska fortsätta samarbeta?

‒Absolut. Det är ingen som helst tvekan om det.

Hur känner du inför samarbete med Sverigedemokraterna, SD?

‒Nej, det är inte aktuellt alls. När det gäller framtida regeringsfrågor måste de tas inom Alliansen. Om jag blir partiledare har jag två viktiga utgångspunkter. Den ena är att decemberöverenskommelsen var fel. Det är fel att inte driva sin politik hela vägen in i kaklet och inte göra allt man kan för att vinna stöd för det man själv tror på. Då devalverar man trovärdigheten gentemot väljarna. Det kostar för mycket. Det ska vi inte göra om, säger Kristersson och fortsätter:

‒Det andra är att vara sann mot sina värderingar. SD har fel. SD:s värderingar är inte mina värderingar. Jag tror på helt andra saker än vad de tror på. Om de kommer rösta på Moderaternas eller Alliansens förslag så har jag inga problem med det, inte heller om Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet gör det, men det är Alliansen eller de med likartade värderingar som jag vill förhandla med och göra upp med om hur framtidspolitiken kan utvecklas.

Hur kommer ni vinna valet?

‒I grund och botten handlar det om att visa att Sverige kan bli så mycket bättre än det är i dag och att svensk politik kan bli så mycket bättre. Att vi har stora, stora utmaningar som man måste göra något åt om Sverige ska klara sig om ett eller tio år. Att vi har stora integrationsproblem, med jobben, med säkerheten, alltså statens grundläggande funktioner. Om människor inte litar på dem får man allvarliga problem i samhället. Detta vill jag göra med gott mod och stor optimism om att allting kan bli mycket, mycket bättre.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitisk talesperson, har också varit en person som nämnts som presumtiv ny partiledare för Moderaterna. Efter det blev känt att Ulf Kristersson kandiderar till partiledarposten gick Elisabeth Svantesson under fredagen ut med att hon står bakom Ulf Kristersson och stödjer honom. "Det får mig att känna både glädje och optimism. Ulf är den person som jag tror är bäst lämpad att bli moderaternas nästa partiordförande, samla partiet och stärka förtroendet för vår politik. Jag kommer också att stödja honom i det arbetet om han blir vald på extrastämman den 1 oktober", skriver Svantesson i ett uttalande på Facebook.

På fredagseftermiddagen meddelade Moderaterna i Västra Götaland att de vill se Carl Bildt som ny partiledare för Moderaterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!