Undersköterskorna om tunga arbetssituationen: "Många upplever en inre stress"

Sjuktal som går åt fel håll, stressiga helg- och kvällspass samt svårt att få heltidstjänst. Trots det ger undersköterskor på Mariagården intryck av att trivas på sin arbetsplats.‒Jag är stolt över att arbeta här och jag vet att vi gör ett bra jobb, säger Åsa Ode.

Åsa Ode och Sofie Hjertstedt arbetar som undersköterskor på Mariagården. De trivs på sin arbetsplats, men hade gärna sett rejäla förbättringar i såväl lön som kompetens.

Åsa Ode och Sofie Hjertstedt arbetar som undersköterskor på Mariagården. De trivs på sin arbetsplats, men hade gärna sett rejäla förbättringar i såväl lön som kompetens.

Foto:

Övrigt2017-03-31 04:22

Det står redan klart att det kommer bli brist på undersköterskor och annan vård- och omsorgspersonal i framtiden. Med färre som får göra mer är det lätt att förstå sambandet med hög sjukfrånvaro i yrkesgruppen.

‒Det vore bra att certifiera yrket undersköterska. En statushöjning måste till, liksom en rejäl lönehöjning, säger Sofie Hjertstedt som har mer än 20 års erfarenhet som undersköterska.

Tidningen träffar henne tillsammans med kollegorna Linda Kjellberg och Åsa Ode på äldreboendet Mariagården, där samtliga har arbetat i många år.

‒Det är bra på Mariagården. Vi har både nöjda boende och anhöriga och det är ordning och reda här, säger Linda Kjellberg.

De beskriver en trivsam arbetsplats med stor trygghet där medarbetarna hjälper varandra och går in och stöttar när det behövs. Baksidan av yrket är den låga lönen, stress när det saknas personal och den ofrivilliga deltiden.

‒På Mariagården tillämpas årsarbetstid och de allra flesta av oss erbjuds som mest en tjänst motsvarande 90 procent. Jag skulle gärna vilja ha heltid här för jag behöver en heltidslön att leva på. Det känns bakvänt att vi uppmanas att arbeta extra på andra kommunala boenden när vi ändå tar in bemanningspersonal här, säger Linda Kjellberg.

Hon får medhåll av Åsa Ode, som tror att de höga sjuktalen inom kommunens vårdpersonal beror på bristen på kontinuitet och att det emellanåt är ett både fysiskt och mentalt tungt jobb.

‒Ibland måste man bara skratta för att orka med och det gör vi här, säger Sofie Hjertstedt.

Hon eftersöker en rejäl kompetenshöjning och tycker att det vore bra om långtidssjukskrivna medarbetare blev ersatta av en och samma vikarie.

‒Då skulle den medarbetaren kunna ta ett större ansvar och det skulle minska stressen och oron för den ordinarie personal som arbetar det passet. Det här yrket kräver ett stort ansvar och jag tror att många känner en inre stress inför kontakten med anhöriga, säger Sofie Hjertstedt.

Samtliga tycker att de får uppskattning från chefshåll och att de försöker vara bra på att peppa varandra i gruppen. Något de också är överens om är att yrkeskompetensen måste höjas, liksom lönen och rätten att få arbeta heltid.

‒Vi är långt ifrån nöjda med lönen. Jag tycker att jag är värd mycket mer för jag lägger ner både hjärta och själ i Mariagården, säger Åsa Ode.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!