127 företag med totalt 420 elever från alla av Sörmlands gymnasieskolor samsades om utrymmet i hallen. Tanken med Ung Företagsamhet är att ge bra erfarenheter inför arbetslivet och en chans att öva på kommunikation, kreativitet och sätta goda tankar till handling.
‒Jag hade problem med att shakern luktade illa och det fastnade pulver i botten. Så jag hittade ett element med fläkt som beroende på hur man drar spänningen genom den kan antingen värma eller kyla drycken så den passar till kaffe såväl som proteinshake, säger Mathias Bardland från elprogrammet på Thomasgymnasiet.
‒Jag jobbar på en prototyp från Kina, säger han.
Trion Jessica Södering, Emilia Belsing och Vendela Ejdenwik från Europaskolan har ett företag som fungerar som ett välgörenhetsprojekt.
‒Vi säljer armband gjorda av ungdomar i Nairobi i Kenya. Armbanden är gjorda av trä, kokosnötsskal och strutsäggsskal som de hittat på olika marknader, säger Emilia Belsing.
Ubuntu som företaget heter beställde 200 armband och har sålt bra – bara 30 återstår.
‒Via en butik i Stockholm fick vi kontakt med en kvinna som jobbar ideellt med att hjälpa ungdomar och hon hittade en grupp killar som ville utbilda sig men inte hade råd. Vi skickar en bild till dem av hur vi vill att det ska se ut och de fixade det nästan identiskt som vi ville ha det, säger Vendela Ejdenwik.
Hur mycket går tillbaka till dem?
‒Minst 85 procent har vi sagt går tillbaka, vi har redan skickat 11 000 för armbanden. Om vi säljer alla får alla fyra ett läsårs utbildning, pengar till mat, boende och transport till skolan, säger Emilia Belsing
Valter George och Adam Gradin från Thomasgymnasiet vann årets grafiska profil för sina källvattenflaskor i företaget Höga Kusten Källvatten.
‒Vi säljer källvatten från en kallkälla på höga kusten, källan befinner sig vid min familjs torp i mitten av Kramfors kommun, säger Adam Gradin.
Duon som säger sig vara taggade för en fortsättning med företagande efter skolan var naturligtvis nöjda med priset.
‒Det är småsaker som juryn tittat på, avståndet mellan allt på etiketten är exakt till exempel. Vi använder samma typsnitt alltid, så fort vi gör något med företaget ska det synas och ha exakt samma blå färg. Det är en speciell kod som vi använder, säger Valter George.
‒Man ska få en viss känsla av företaget, en exklusiv känsla och att det är kvalitet. En snygg flaska säljer mer och vi försöker komma så nära en proffsig flaska som möjligt, säger Adam Gradin.
Förutom Höga Kusten Källvatten vann Thomasgymnasiet priset som årets skola och årets marknadsförare blev Marbled Days, Josefine Östvik och Madeleine Wallerström, från Europaskolan.