Valnämnden vill folkomrösta på valdagen

Majoritetspartierna sa på måndagskvällen nej till att folkomröstningen ska äga rum den 9 september på valdagen. Men troligtvis blir det ändå då som Strängnäsborna får chans att rösta om skolnedläggningar.

Eva Strömberg (S).

Eva Strömberg (S).

Foto:

Övrigt2018-02-28 06:12

I tisdagens tidning stod det att folkomröstningen ska äga rum i samband med det allmänna valet den 9 september. Det är valnämndens förslag, men det är inte klubbat än.

På måndagskvällen var det egentligen inte meningen att frågan om datum för folkomröstningen skulle komma upp över huvud taget. Men eftersom Marianne Andersson (C) kom med ett yrkande om att folkomröstningen skulle ske den 9 september, och att majoriteten skulle avvakta med skolnedläggningar tills den är klar, kom frågan ändå på agendan. Politikerna sa nej, och överlät i stället till valnämnden att bestämma datum för folkomröstningen. Men resultatet ser ut att bli detsamma i alla fall.

‒Vårt förslag är den 9 september, det står i beslutsunderlaget, säger valnämndens ordförande Eva Strömberg (S).

Att arrangera folkomröstningen i samband med det allmänna valet vore absolut billigast för kommunen, menar hon. Det skulle kosta omkring 100 000 kronor. Den folkomröstning som genomfördes i Strängnäs kommun 2013 kunde inte samordnas med ett allmänt val, och kostade därför cirka 500 000 kronor att genomföra.

Chefsjuristen Ulf Broström delar hennes uppfattning om att det är den 9 september som lämpar sig bäst för folkomröstningen.

‒Det finns inga andra tänkbara datum. Men det hade varit onödigt att besluta om det i går (på måndagens kommunfullmäktigesammanträde, reds anmärkning) eftersom valnämnden ändå måste besluta om det först, säger han.

Valnämndens jobb är att med hjälp av tjänstemännen förbereda inför folkomröstningen. Förutom datum ska de ta fram valsedlar och formulera den exakta frågan som medborgarna ska ta ställning till. När valnämnden har ett färdigt förslag ska kommunfullmäktige godkänna det. När det blir är oklart. Att ta fram en frågeställning är nämligen inte helt enkelt, säger Eva Strömberg.

‒Den formulering som initiativet hade var inte så specifik. Den handlar om att man vill ha en folkomröstning om att bevara eller lägga ner skolor men det står inte vilka. Ska man lägga ner alla skolorna då? Jag tror att de menar just de fyra skolorna som ska läggas ner enligt förslaget, men vi kan inte förutsätta det utan måste träffa initiativtagarna och prata om det, säger hon.

Därför tror hon inte att valnämnden hinner klart med alla förberedelser till sitt nästa möte den 6 mars, utan kommer behöva sätta in ett extra möte. Ett färdigt förslag till beslut kan vara klart tidigast inför fullmäktiges sammanträde den 23 april, kanske ännu senare.

‒Jag vågar inte säga ett datum ännu men det ska gå så fort som möjligt, säger Eva Strömberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!