Föreställningens huvudperson Gustav Vasa, Sveriges kung 1523–1560, gör dock entré först i den allra sista scenen.
I stället vävs historien, dialogen och sammanhangen inför själva kungavalet samman med hjälp av allmogens skvallrande spekulationer, adelns kappvändande fjäsk, handelsmännens intriger och kyrkans maktspel.
Det blir såklart en hel del historiska referenser, exempelvis kring Stockholms blodbad 1520, den berömda Brasklappen och den stora Strängnäsbranden 1473. Det ges även god plats för skratt, sång och dans.
Dramatikern och regissören Charlotta Huldt har balanserat fram en folkbildande och såväl lättsam som allvarsam pjäs.
Vasa har även denna sommar spelats av olika kända personer, som Sörmlands landshövding Liselott Hagberg, PR-ikonen Alexandra Charles och Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson – representanter för det moderna Sverige som får gestalta några av landets för framtiden mest avgörande historiska dagar.
På finalkvällen fick Moderaternas partiledare, tillika Strängnäsbon, Ulf Kristersson bli kung för en dag. Han var på strålande humör inför föreställningen och verkade inte nervös.
– Jag har ju förstått att det finns en sufflör! sade en skrattande Kristersson, van vid betydligt mer än en handfull repliker.
Glad var även aftonens producent Maria von Beetzen, ordförande i Föreningen Vasaspelet i Strängnäs, som kan summera en lyckad sommar.
– Vi har haft underbara sommarkvällar och närmare tusen besökare. Det är ungefär som i fjol och bättre än gamla Vasaspelet. Det kommer alltså att gå runt – fast vi skulle självklart inte klara oss utan våra sponsorer.
Maria von Beetzen talar entusiastiskt om framtiden för Vasaveckorna, som föreningen jobbar för att utveckla och utöka.
– Vi vill göra Vasaspelet och Vasaveckorna till ett regionalt och nationellt event. Det här är ju inte bara Strängnäs, utan hela Sveriges historia.
Jo, Nya Vasaspelet är framför allt just det. En historia om hur ett turbulent tronskifte blir ett gigantiskt kliv mot en ökad frihet, demokrati, rättssäkerhet och jämlikhet. Och allt får sin början när en, oväntat nog mycket motvillig, Gustav Eriksson blir kung av Sverige...
Först efter påstötningar från kyrka, riddare, handelsmän och allmoge, accepterar han uppdraget:
– Jaja, om ni tjatar så! utbrister Kristerssons Vasa och låter sig krönas, i vacker kvällssol som färgar domkyrkans södra vägg extra röd.
Om han var nöjd med sin insats?
– Jag säger som efter partiledardebatterna – det får andra avgöra! konstaterade Ulf Kristersson glatt.